Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Сандов за климатичния форум COP 28: Човечеството се проваля
Автор: Ива Дойчинова 22:52 / 01.12.2023Коментари (1)659
© Фокус
Човечеството се проваля в постигането на цели, на които самото то се е съгласило. Това каза Борислав Сандов, бивш министър на МОСВ пред водещата Ива Дойчинова в предаването "България, Европа и светът на фокус" по радио "Фокус".

Повод за гостуването му бе започналия вчера в Дубай климатичен форум COP 28, на който за пръв път България е с голяма делегация. 250 души от бизнеса, НПО и институции взимат участие в дискусиите и решенията на форума.

"Вероятно ще бъде ключово за някои от секторите, като например за земеделието, доколкото се обединиха голям брой страни в подписване на една заявка за общи действия в тази сфера. Но генерално, по-скоро ще бъде разочарование и това стана ясно още при откриването на срещата на върха в Дубай", коментира Сандов.

Според него основната цел на тазгодишния форум е ще се сложи ли край на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях. Днес оставка от борда е подал президентът на Маршаловите острови, поради "лицемерието" на ОАЕ да смени думата "излизане от фосилни горива" с "намаляване на фосилните горива". Това малко уточнение обрича много държави на изчезване.

“За някои държави това е война, истинска война, защото те ще изчезнат с повишаване на морското ниво. И това са сценарии за следващите 1-2 поколения, говорим за 30-40 години, в които това е възможно да се случи. Тъй като увеличаването на температурата води до все по-голямо разтапяне на леда в Гренландия, в шапките, полюсите, което повишава значително морското ниво. И това може да доведе до изчезване на държави, които най-високата им надморска височина е едва няколко метра", заявява Сендов.

Най-всеобхватното и глобално споразумение досега е Парижкото споразумение, подписано на 21-та среща на форума. "Човечеството се проваля. Проваля се в постигането на вече заложени цели, на които то самото се е съгласило", притеснен е бившият министър.

Тези, които според Сендов се провалят, са представителите на всички държави, признати от ООН, тъй като въпросното споразумение е подписано от всички тях. "И всяка една държава правно се е ангажирала за определени действия, които да доведат до това глобалната температура да не се повиши с повече от 2 градуса спрямо прединдустриалната епоха", пояснява той.

Според науката, ако преминем ниво на глобално затопляне над 2 градуса, много бързо ще се орключат процеси, които ще покачат още повече градусите, което ще значи измиране на по-голямата част от населението на света.

"Ако се стигне до над 2 градуса, това означава, че ще се размразят метановите полета, пермафроста, както са го учили хората. Това е в северните ширини, в Сибир, в Канада. Размрази ли се пермафростът, той в себе си съдържа огромни количества метан. Тези количества метан като излязат в атмосферата, на практика това ще доведе до много по-бързо затопляне на температурата, което от своя страна ще унищожи естествените системи на света, който балансира", споделя тревожните новини Сандов.

"Въобще, целият баланс, който природата има в тази сложна система на обмяна на вещества и енергия ще рухне. И така ще рухне и възможността ние да обитаваме една жизнена планета, което ще породи... апокалиптичен е сценарият", коментира той. 

Сандов е категоричен, че форумът не трябва да се провежда повече в Дубай. Според него бъдещето на COP е неясно.

"Трябва да знаем, че този тип срещи са разпределени на региони. И страните от тези региони кандидатстват за домакинство, като останалите държави от региона трябва да ги подкрепят. Казвам това, защото по мое предложение, миналата година МС прие решение България да е домакин на следващата среща. Но тъй като ние сме в един регион с Русия, Русия ни блокира, както блокира впоследствие опита на друга държава от Европейския съюз, а именно Чехия, да домакинства. Така че не е ясно какво ще се случи догодина с този форум", коментира бившият министър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.12.2023 г.
0
 
 
кой го казва - един некадърен екс, които не успя да пробута своята зелена политика и е готов да продаде България без да му мигне окото.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: