Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов обвини премиера на Нидерландия, че иска да е "полицаят на Европа"
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 18.07.2020Коментари (0)1513
©
За остра размяна на реплики между европейските лидери съобщават дипломати, станали свидетели на обсъжданията през първия ден от първата във времето на пандемия присъствена среща на върха на ЕС-27. Както е известно, евролидерите спорят по плана за възстановяване на европейските икономики на обща стойност от 750 милиарда евро и по бюджета на Съюза за следващия седемгодишен период в размер на общо 1,074 милиарда евро.

Дипломатите свидетелстват, че гневът се е излял главно върху премиера на Нидерландия Марк Руте. "Файненшъл таймс" например откроява обвиненията на премиера Бойко Борисов, че Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоява правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Марк Рюте настоява планът за всяка страна, срещу който ще бъде отпускана помощ за възстановяване, да бъде одобряван с единодушие, а не с квалифицирано мнозинство. Рюте иска да види реформи в страните преди да получат пари за възстановяване.

На практика Рюте иска право на вето, информира дир.бг. Според няколко източника Нидерландия е единствената държава, която поставя това условие.

"Това, което Нидерландия иска, е невъзможно от правна гледна точка и трудно за преглъщане политически", заяви дипломатически източник, цитиран от световните агенции.

В опит за постигане на компромис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложил механизъм, чрез който държави, имащи резерви за плана за дадена страна, да открият дебати на общностно равнище. Няколко лидери обаче отхвърлили тази идея, каза европейски източник. Един от тях беше Рюте.

Правото на вето не подкрепиха дори и останалите страни от т. нар. "пестелива четворка" - освен Нидерландия, още Австрия, Дания, Швеция (плюс Финландия). Всички те обаче запазват своите възражения за субсидиите (грантовете) за възстановяване (предложени 500 млрд. евро от общо 750 млрд. евро средства за възстановяване на държавите). Северните страни настояват за по-строги условия и контрол при отпускането на средства от фонда.

Условието за реформи също предизвика остро недоволство на мнозина лидери, които се опасяват да не им бъдат наложени отвън спасителни програми като тази за Гърция в разгара на кризата в еврозоната.

Нидерландия настоява страните, които ще получават подкрепа от фонда, да се съгласят на реформи в трудовите си пазари и пенсионните системи, както и в други сектори.

Пред журналисти Рюте заяви, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане. Априори той обяви, че шансовете за сделка са под 50%.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази надежда, че е възможно нидерландският му колега Марк Рюте да промени позицията си за фонда за икономическо възстановяване на Европейския съюз. Конте отбеляза, че Италия е готова за преразглеждане на отделни детайли, но не възнамерява да приеме компромисно решение, което не само нарушава равновесието между европейските институции, а и омаловажава значението на този фонд.

Лидерите на ЕС започнаха по обед втория ден от срещата си на върха със стремеж да постигнат споразумение по фонда за възстановяване и многогодишния бюджет. Днес ще бъдат представени нови предложения в опит за постигане на компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще представи тези предложения първо на малки групи страни, а след това пред всичките 27.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: