Борисов отрече да обсъжда с Главчев смени на служебни министри

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
09:48 / 17.04.2024
2072
Не обсъждам с Главчев смени на служебни министри. Това заяви категорично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

По думите му симпатизантите на партията в столичния квартал "Подуяне" са били бесни за назначенията от служебния кабинет. "От първия ден не съм съгласен нито с външния министър, нито с много от назначения, но така е преценил Главчев, така е направил", посочи той.

Според него ГЕРБ носили отговорността за външната политика в последните 10 месеца и искали да бъде продължена сегашната доктрина. Въпреки това обаче Борисов подчерта, че било абсолютно съвпадение, че Главчев предложил Стефан Димитров да бъде сменен няколко часа след неговите публични критики. 

"Последните 9-10 месеца на това управление ГЕРБ е носил 100% отговорност за външната политика на държавата. Ярка политическа фигура като Мария Габриел оглавяваше Външно министерство, а аз оглавявам Външна комисия. Искам доктрината, идеологията, това, за което сме се борили с колегите, да бъде продължено. Затова казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт", обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново засегна темата за Конституцията. Пред журналистите той обясни: "Философията на тази Конституция беше направена така, че трите партии в този блок - 167 депутати, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство в парламента". 

"Нека бъдат любезни и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски да не се махат и да казват, че нямат отговорност към това, което сътворихме". 

По думите му идеята на измененията в основния закон били системните партии да поемат отговорността, а служебния кабинет да работи, координирано от парламента. Борисов припомни за времето, в което държавата бе управлявана от служебните правителства на Румен Радев и подчерта, че в сегашната геополитическа обстановка България "трябва да има много стабилно правителство".

Виж коментарите (0)

Още по темата (469):
17.05.2024 Киряков: Българите се нуждаят от промяна! Има енергия у хората, която трябва да се канализира някъде 
17.05.2024 Министър Калин Стоянов каза къде има най-много изборни нарушения
16.05.2024 Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнозинство и ГЕРБ в опозиция, не е сменило регулаторите
16.05.2024 Бойко Борисов: Инерцията и омразата, която се насади в последните години от вдигнатите юмруци, вече има своите реални измерения, тя ескалира
16.05.2024 Стефан Янев: Мачът не върви – между институциите няма добра комуникация
16.05.2024 Ева Майдел: Политиката не може да разделя обществата и да води до крайности
Още новини от Национални новини:
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците
НСИ: Доходите на българина растат по-бързо от разходите му
Земетресение разлюля България
Радев: Няма основание за промени в ръководството на НСО след ката...
Президентът: Това, което най-вероятно ще се получи, е парламентът...
Шефът на анестезиологичното отделение на "Св. Анна" - Варна: Жена...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).