Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов се качи на магично място в Родопите, има добри новини
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 14.03.2021Коментари (0)2202
От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен.

"Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.

"През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с министерството на здравеопазване.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен PCR тест. "Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

В рамките на посещението си в Рожен министър-председателят Борисов коментира и писмото, в което той заедно с още петима европейски лидери призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19. 

Премиерът изтъкна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините срещу COVID-19 е въз основа на процента на населението на всяка страна членка. "Европейската комисия ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на "Модерна“, която си спазва договора, другите компании не го спазват. Ние не искаме нищо друго от ЕК, освен да ни дадат това, което сме договорили“, категоричен бе премиерът Борисов по отношение на доставките на ваксини за държавите членки.

Министър-председателят добави, че България винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях. "Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК – кога ще пристигнат договорените количества за България“, посочи Бойко Борисов.

Борисов изрази надежда Европейската комисия да вземе необходимите мерки. "Сега предизборно всички се опитват да се качват на тази вълна, но както виждате и други държави членки са подписали това писмо, за да може Комисията бързо да вземе необходимите мерки“, посочи министър-председателят.

"Поръчали сме от абсолютно всички одобрени и регистрирани в ЕС ваксини. От следващите, които ще бъдат одобрени, също сме поръчали достатъчно количества. Въпросът е, че за ваксините, за които имахме график, не идват според него“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че до сряда-четвъртък се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата във връзка с проверката, която се извършва с неблагоприятните събития в Австрия по повод имунизация с ваксина на "Астра Зенека“. "И съответно най-рано в четвъртък ще можем да възстановим имунизацията с ваксината на "Астра Зенека“,
каза още Ангелов.

Министър-председателят Бойко Борисов посети Националната астрономическа обсерватория Рожен, която през последните години беше интензивно модернизирана и обнови апаратурата си по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). От 2017 година досега подкрепата на държавата за обсерваторията възлиза на близо 5 милиона лева. Предстои да бъде изграден и нов радиотелескоп LOFAR за астрофизични и геофизични изследвания. През 2020 г.  за стартиране на изграждането вече са предоставени 603 017 лв. Цялото необходимо финансиране за обекта е в размер на 6 785 000 лв. и се очаква той да бъде завършен през 2027 г.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който също беше на място с премиера, изтъкна, че в рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100 милиона лева в Националните научни програми и в обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. "Програмите се изпълняват методично, за да се гарантира техният устойчив ефект“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Той напомни за огромните средства, които правителството осигури за подобряване на образователната инфраструктура, както и за изпълнения ангажимент за увеличение на учителските възнаграждения. Повишени бяха и заплатите на преподавателите в университетите. Министър Вълчев специално акцентира върху съвместните усилия с БАН за провокиране на по-голям интерес на учениците към науката. Според Вълчев от ключово значение е и осигуреното финансиране за изграждането на модерни центрове в над 260 училища за развитието на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: