Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Божанов: Facebook разпространява най-много дезинформация, националните медии - също
Автор: Екип Varna24.bg 19:15 / 18.01.2023Коментари (0)873
© Facebook
"Facebook разпространява най-много дезинформация, националните медии също чрез определени журналисти. Дезинформацията е заплаха за националната сигурност". Това каза в обзорното предаване "Това е България"  на Агенция "Фокус"  Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии, първи министър на електронното управление в коментар по темата "Какви са схемите на организираната в България дезинформация". 

"Още докато бях министър, работех по тази тема като тема, която е важна за националната сигурност. В контекста на война, близо до границата ни, обявилата и за вражеска държава Русия използва всички методи, за да утвърди своята гледна точка, своето влияние и информацията е един от тези механизми. Тази среща е продължение на тези усилия, включително и на законопроект, който е внесен по тази тема", каза Божанов

Той коментира и как да се различава информацията от дезинформацията."Това всъщност  е в сърцевината на основните въпроси. Целта не е нито държавата, нито някой неин орган, нито някоя частна компания да установява кое е истина и кое - не. Това е доста тънък лед. Трябва да се установят механизмите, по които тя се разпространява, които са съвсем различни от моделите, по които се разпространява нормалната, истинна информация".

Божанов даде пример с Facebook, където дезинформацията се разпространява през анонимни уебсайтове и когато се проверят техническите детайли, те се оказват свързани - едни и същи сървъри, едни и същи дати на публикуване на сертификатите и т.н. Те нямат редакторски екипи, нямат нищо, което да е носител на истинска медия, но публикуват някакво съдържание. Съдържанието може да се игнорира, не е важно какво пише в публикациите,  въпросът е, че това е координирано усилие за разпространение на някакво съдържание, което след това се публикува във Facebook от т.нар "тролски ферми" или "тролски фабрики", които публикуват в различни групи, харесват го една на друга, споделят го, има случаи с нула харесвания и 350 споделяния. Очевидно това не е автентично поведение, това е координирана акция. Тези белези трябва да се изследват, да се открие координираното разпространение на информация.

"Facebook, като най-голяма социална мрежа е средата, където тя достига до най-много хора. Има и в национални медии журналисти, които разпространяват опорните тези на Кремъл, но това е капка в морето. Морето е социалните мрежи, които облъчват с един дезинформационен шум и се получава едно дезинформационно натрупване", допълни Божанов.

По отношение на начините, по които може да се различи информацията от дезинформацията, той каза: "Това е решение на индивида и неговата способност за критично мислене и отсяване на информацията. Повечето от сайтовете с дезинформация нямат идентичност, теса случайна комбинация от думи и цифри: "новини", "България", "365" и подобни неща. Това не са медии, а технологични носители на дезинформиращи послания. Само в последните месеци са създадени около 400 такива по данни на Софийския университет. Лесно е да създадеш такива сайтове - да ги напълниш със съдържание, машинно преведено от руски".

Според Божидар Божанов дезинформацията е заплаха за националната сигурност, защото влияе трайно на общественото мнение и на решенията, които взимат политиците. 

"Когато трябва да решим дали изпратим оръжие на Украйна, да помогнем да се защити от руската агресия, а общественото мнение е подготвено от руската пропаганда, че война в Украйна няма или за това е виновно НАТО, или че украинците са нацисти и затова не трябва да им се помага, тогава става по-трудно представителите на хората в народното събрание и в изпълнителната власт да вземат това решение", каза той.

Русия опитва дълги години да прокара определени тези и концепции в главите на българските граждани - къде успешно, къде - не, което след това влияе на решенията. А тези решения са свързани с националната сигурност, категоричен е Божанов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: