Божидар Димитров: Висшистите да получават по-лесно българско гражданство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
14:18 / 22.10.2009
1163
Чуждестранните граждани, завършили висшето си образование в България, да придобиват българско гражданство по облекчена процедура, предлага министър Божидар Димитров. Мотивът за това е, че те са преминали естествения процес на натурализация за периода на следването си и е време държавата да използва потенциала им.

Министър Димитров, който отговаря за българите в чужбина, е подготвил предложение за промени в Закона за българското гражданство, които вече се съгласуват с министерствата, с неправителствени и патриотични организации и предстои да бъдат разгледани до месец на заседание на правителството. Днес той ги представи пред ръководството на ВМРО, с което проведе среща за водената от кабинета политика по отношение закрилата на българите и българската култура в чужбина.

Освен висшистите, само въз основа на формално искане до министъра на правосъдието възстановяване на гражданството ще получат и българските граждани от териториите, отнети на България с Парижкия мирен договор от 1947 г., предвиждат предлаганите промени.

Екипът на министър Димитров работи и по законопроект на българските общности и българите, живеещи извън Република България. Той ще урежда отношенията между държавата и диаспорите, както и правомощията и взаимодействието между компетентните български институции по отношение на българските общности.

Красимир Каракачанов приветства решението на премиера Бойко Борисов да определи министър, който персонално да отговаря за българите в чужбина, както и адекватната, по думите му, реакция на правителството в няколко случая, при които е защитило наши сънародници. "Имате цялата ни подкрепа за защитата на българщината по целия свят", подчерта лидерът на ВМРО.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).