Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Брекзит "позлати" брокерите у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 04.01.2020Коментари (1)2145
© Varna24.bg
Илюстративна снимка
Българи в Англия започват все по-често да купуват апартаменти у нас. Тази тенденция в последните месеци наблюдават брокери в столицата. Брокери предрекоха невероятни промени в цените на жилищата през 2020 г. Причината е, че те се чувстват застрашени за оставането си в Англия след Брекзит и се застраховат. Някои от тях действат много смело и дори не виждат апартамента лично, а го купуват чрез посредник, огледал имота, пише в."Труд".

“Те купуват дори по два-три апартамента наведнъж, търсят предимно в южните райони на София, което говори за заинтересованост и, че следят тенденциите на пазара", коментира Десислава Петрова, член на Националната асоциация на строителните предприемачи. По думите й общо сделките с жилища в София от началото на годината с чужденци формират 10% от всички продажби, като 70% от тях са с нашенците в Англия. Купувачите в София търся най-много двустайни апартаменти, което не е изненада – 70% от сделките са с такива жилища.

Интересното е, обаче, че половината се купуват с цел инвестиция и клиентите участват с лични средства. Нарастват и клиентите, които живеят в по-малки градове, но купуват жилища в София с чисто инвестиционна цел. Останалите 30% от сделките са с тристайни апартаменти, като при този тип купувачи най-често участва банка. При тях е характерно, че покупката обикновено е за лично ползване на имота. “Засиленият интерес към нови жилища се обуславя от подобряването на покупателната способност на хората.

При 5% ръст на цените на имотите на годишна база, увеличението на средната работна заплата за София спрямо второто тримесечие на 2018 г. е почти 14%. Купувачите отдават все по-голямо внимание на сервизните помещения, особено тези с лесен достъп в самото жилище. Близо 80% от клиентите имат изискване за място за съхранение на вещи, както и мокро помещение, когато търсят нов дом. Тази потребност е пряко свързана с подсигуряването на битово удобство, особено при семействата с деца", допълва Десислава Петрова.

“Свръхпредлагане на имотния пазар в столицата все още няма", констатира Петрова. По думите й клиентите се интересуват все повече и от общите части на сградата. Задават въпроси за входното фоайе и асансьорите. Освен това при покупки на етап “в строеж" често имат желание да разгледат някоя от вече построените сгради на инвеститора, за да са наясно какво биха могли да очакват за своя бъдещ нов дом.

Голям дял от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство, заради което почти 100% от проектите се продават преди да получат разрешение за ползване. Има дори примери за обекти, които чакат строително разрешително през 2020 г., а вече има между 20% и 30% предварителни резервации от купувачи на апартаментите, още преди да са видели идейния проект. 

Жилищата  са близо три пъти по-достъпни спрямо 2008 г., става ясно от данните за цените на имотите и размера на заплатите. Причината за това е, че доходите на хората се увеличават значително по-бързо от цените на апартаментите. Това, заедно с падащите лихви по кредитите, правят покупката на жилище все по-лесна.

Като цяло за страната 42% от сделките са именно с двустайни жилища. Основната причина за сделките с имоти остава покупката на първо жилище, докато придобиванията с инвестиционна цел имат по-малък дял.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И като ги купят, после ще си ги чукат в главите. Прост народ. Накупи сума имоти за "инвестиция" и сега стоят празни. Накрая ще викат "УРА" на 200лв. наем...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: