Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Брокер: Ако купувате имоти, давайте смело напред!
Автор: Екип Varna24.bg 23:26 / 18.04.2020Коментари (75)9249
©
В условия на силна волатилност на капиталовите пазари, несигурност на финансовите пазари, отрицателни лихви (които ще се запазят дълго), недвижимите имоти си остават сигурен актив на вложение и "антикризисен остров“ за съхранение на пари. Разбира се това не се  отнася за всеки вид и тип "недвижим имот“, а такива които отговарят на изискванията за устойчивост, енергийна ефективност и  правилно управление.

Различни "експерти“ дават най-противоречиви мнения как ще паднат цените на имотите, с колко ще се сринат и т.н. Към настоящият етап не може да се предвиди какво ще се случи, преди да отмине епидемичната обстановка и икономиката да задвижи колелото отново, както и да се видят реалните мерки на правителствата и централни банки по отношение на паричната политика.  Едва тогава може да даваме прогнози и оценки. До тогава, бъдете здрави и ако купувате имоти, давайте смело напред, съветва Мартин Янев - управляващ партньор в Smart Brokers.

С новата задаваща се жестока икономическа криза, в следствие на последиците от пандемията от коронавируса, хората все повече започват да говорят за хеликоптерни пари. Фирмите губят бизнеса си и паричните потоци, домакинствата губят своите доходи и започват да изпитват отчайваща нужда от кеш. В тази ситуация  все повече се налага намесата на централните банки да инжектират пари в икономиката. Определението "хеликоптерни пари“ е използвано за първи път през 1969г. от Милтън Фридман, не за да описва определени парични политики, а за да предупреди от потенциални инфлационни ефекти на монетарните политики, а именно "печатане на прекомерно количество пари и монетарни инжекции“ или т.нар. в днешно време – количествени улеснения.

"Хеликоптерните пари“ се използват като инструмент през 2002г от Бен Шалом Бернанке, който 5 години след това става Гуверньор на Федералния резерв. Бернанке използва "хеликоптерните пари“ като парична политика с цел предотвратяване пагубните ефекти от глобалната финансова криза през 2008 година. Тогава Федералния резерв инжектира огромна ликвидност във финансовата и банковата система. Бернанке си получава и прякора "Хеликоптера Бен“.

В днешно време, в ситуация на задаваща се икономическа криза, "хеликоптерите“ се извадиха отново. Свидетели сме как централните банки обещават масивна парична експанзия: ЕЦБ 750 млрд. евро, Федералния резерв – каквото е нужно (за момента са предвидени около 2.2 трилиона долара или около 10% от БВП). За разлика от 2008 година, тези пари няма да се насочат към финансовите пазари и банковата система, а към Правителствата и чрез тях към излекуване на бизнеса и домакинствата. И това, разбира се е правилно и полезно, защото подкрепя бизнеса и домакинствата и оказва помощ на продуктивния сектор на икономиката. Въпреки това, такава парична политика може да причини риск от инфлация.

За разлика от 2008 година, сега сме изправени не само от шок в търсенето, но също и от шок от страна на предлагането. И това е голямата разлика (в случай, че сравняваме сегашната ситуация с война). Все повече политици описват положението като "на война“, а то де факто, от икономическа гледна точка е доста по-лошо. В ситуация на война имаме пълна мобилизация на производствените фабрики, а днес имаме пълна де-мобилизация на производствения сектор. Следователно не е достатъчно просто да "хвърляме пари“, за да решим нашите икономически проблеми, а да насочим парите там, където са най-нужни: а именно да се подкрепят важни отрасли на производството, както и да сме сигурни, че парите се поддържат в циркулация само до подобряване на финансовото положение, за да се предотврати риска от инфлация.

В България, БНБ може да улесни паричното предлагане, чрез намаляване на минималните задължителни резерви на банките (в момента те са 10% от депозитната база) и да стимулира банките да кредитират при облекчени условия. Около 5 млрд. лева на българските банки "спят“ в БНБ при отрицателна лихва.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Plamen Petrov 15
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: