Бъчварова ще слага нови двигатели на "бавния локомотив" МВР

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:06 / 18.12.2015
1049
МВР сега е голям, тежък и бавен локомотив. Целта ми е с реформата да го направим на 4-ри отделни дизелови мотора. Така вицепремиерът и силов министър Румяна Бъчварова онагледи визията си за това каква промяна трябва да претърпи повереното й ведомство.

Макар и със закъснение Бъчварова посети дискусията на синдикалната федерация на служителите на МВР, въпреки че докато тя дойде, шефът на федерацията Валентин Попов вече беше приключил с представянето на основните виждания на самите служителите как трябва да изглежда МВР.

СФМВР настоява за работеща и резултатна реформа, като нуждата от нея е съвсем очевидна. Самите полицаи не искат реформа на парче, а настояват за задълбочен анализ, конкретни мерки и визията за крайния и резултат. Те искат и яснота и публичност, редом с обезпеченост и устойчивост.

"Опитите на отделни администрации да реформират системата в рамките на година - две, или на отделен мандат, се провалиха - нужен ни е устойчив процес и ясна визия", изтъкна Валентин Попов.

Той не пропусна да посочи като фактори липсата на мотивация сред служителите и липса на доверие от тяхна страна както към професионалното ръководството на МВР, така и към политическото му ръководство и то в още по-голяма степен.

Пропуснала да чуе тези критики, Бъчварова се похвали, че е на крайната фаза на оформяне на концепцията на МВР, като тя ще бъде представена и обсъждане през идната година.

Министърът отчита, че досега, когато се е говорело за реформа в МВР, е имало фиксация към числеността на състава, но това не било нейната реформа, тъй като тя не иска механично рязане на 10% от служителите, без да се направи ясен анализ къде всъщност има реално излишен персонал.

Вицепремиерът се оплака от административната тежест и обясни, че вече трябвало да подписва едва ли не и решения за местене на торби с пясък от място на друго. Според нея трябва да се разграничи общата от специализираната администрацията, за да се разпределят ясно функциите и да се оптимизира работата, тъй като с утежнена администрация трудно може да се направи и електронно управление.

Според Бъчварова трябва да се помисли и за единна полицейска агенция, в която да се обединят съществуващите сега структури.

Дочула забележка от неправителствения сектор, че МВР не работи по реформите си с НПО-тата, вицепремиерът отсече, че темповете, които тя изисква да се работи в МВР са по-бързи от тези на НПО-тата, а забавяне не бива да има.

"Според мен е по-важно не полицията да вижда партньор в гражданите, а гражданите да виждат партньор в полицаите", убедена е тя.

Не че не искаме или не умеем това, което вие очаквате, но това са ни възможностите, обясни Бъчварова на събралите се от бранша.

Дебатите по темата добиха и по-остра нотка към края на дискусията, когато един от служителите в МВР отсече, че се срамува от това, че е част от системата. Не достигаме нивата, които очакват гражданите, и едва ли вие сте човекът, който ще промени това, обърна се той към Бъчварова.

Министърът понесе критики и за пропуски в политиката за гражданска защита.

Източник: News.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката
Служебният премиер: Беше постигната договореност за допълнителни ...
Делян Добрев в Хасково: Не живеем в облаците като тях с пици на к...
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).