Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българче на годинка обречено да остане без акт за раждане, без ЕГН и без никакви права
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 13.12.2016Коментари (3)1478
©
Илюстративна снимка
Българче на една годинка е обречено да остане без акт за раждане, без ЕГН и без никакви права, включително на лекарска помощ, в родината на биологичната си майка - България. До правния абсурд се стигна, след като Община Пазарджик обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, присъдено в полза на майката. А първото заседание във Върховния административен съд е насрочено чак за 19 февруари 2018 година, съобщава Дарик.

Особеното в случая е, че майката - Веселина, има законен брак с друга жена в Дания. Там е родено и момченцето им, заченато с изкуствено осеменяване. То е рождено дете на пазарджиклийката, но до момента не е вписано в регистрите, затова се води гост в страната ни. 

Като такъв няма право нито на детски ясли, нито дори на здравеопазване. Когато се разболее, двама-трима лекари, запознати със заплетения казус, го лекуват на доброволни начала. На същия принцип преди време лежало и в местна болница. 

За Община Пазарджик проблемът е в огромното разминаване между датското и българското законодателства. От ведомството посочват, че в датския акт за раждане не е посочено коя е майката, и двете жени са вписани като "родител". За място на раждане не е записано селище, а енория. 

Макар от медицински документи да се вижда, че бебето е родено от пазарджиклийката, неясноти има и около произхода му. Немислимо е също в графа "баща" да бъде вписана датската гражданка, но дори да се спазят указанията на Административния съд тази графа да бъде оставена празна, служители на ГРАО не виждат предвиден в закон начин да се заобиколят другите разминавания. Юридическият казус е първи за България и няма дори съдебна практика, на която да се опрат. 

Делово звучащият дотук проблем всъщност е изключително тежък. Датските закони за отглеждане на деца са много строги и ако се допусне просрочие от три месеца без адресна регистрация тук, в Дания може да бъде започната процедура за лишаване от родителски права. 

Парадоксът е, че от общината са издали на жената удостоверение за семейно положение, в което тя се води разведена (тъй като е имала неуспешен брак в България) с дете, а в документа са записани имената на сина й, обяснява адвокатът й Янчо Дрянов. Според него това е достатъчно основание тя да бъде вписана като майка и да бъде съставен акт за раждане. Юристът допълва още, че след заседанието е твърде вероятно да се чака решение на върховните съдии до април-май, а през това време детето остава все в същия правен вакуум с риск да се намесят социалните служби, и то не на страната на родителите.

А майката е поставена в невъзможност да докаже пред родните институции, че момченцето е неин син. То се води чужденец, не може само да защити правата си. Той припомня, че в наредбата, по която работа системата на ГРАО, е посочено в чл. 12 кои са задължителните реквизити на акта за раждане и в случая ги има - име на титуляр, дата и място на раждане. 

Посочено е, че е допустимо да се остави празна графа, ако един от родителите е неустановен. Изброени са и възможните причини за отказ за издаване - ако липсват име, място и дата на раждане или пол на титуляря. Дрянов е подал молба до ВАС да бъде насрочено по-ранна дата предвид спешността на проблема. Но тъй като в Административно-процесуалния кодекс не е предвидена такава възможност, е въпрос на добронамереност магистратите да направят компромис. В случая се касае за човешка трагедия, а решението не търпи отлагане. 

На практика България отказва да признае един свой гражданин, обяснява адвокатът. Ако Веселина отиде в Дания, там ще ползва всички права, но е избрала България и плаща твърде висока цена за това. Наистина е първи по рода си такъв случай, но едва ли ще е последен. А какво би станало, ако се появи двойка от двама мъже и нито един не е родил детето им? Българското законодателство, дори да не признава еднополовите бракове, е време да бъде синхронизирано поне дотам, че да не лишава беззащитни деца от всичките им човешки права, убеден е Дрянов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.12.2016 г.
-1
 
 
така като ви гледам на вас двама идиоти коментарите вас тряа да ви пратят в наи адския кут на земята .... става вапрос за дете на 1 годинка .. още повече за йивот ... деиба противния народ ... не заслуйаваме дори мизерията в която тунем ... аи весели празници боклуци :)
Aнонимен
на 13.12.2016 г.
+1
 
 
педалска му работа
+1
 
 
Да отива в страната на гейове и лесбийки!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: