Българчетата шампиони по висене в нета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:31 / 05.11.2014
1067
Българските ученици са сред децата, заемащи челни места в ЕС по престой в интернет. Това показват данните на Европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн". Българчетата са от най-редовните потребители на мрежата, като сърфират в нета от собствената си стая или през мобилния си телефон.

"Това изследване потвърждава тенденцията от минали години, когато само шведите изпреварваха българските деца по престой в интернет", коментира координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Децата все по-често са онлайн през мобилните си телефони, показват още резултатите от изследването. Така престоят в интернет става все по-труден за контрол от страна на родителите.

Все повече от децата в Европа между 11 и 16 години
попадат на езика на омразата в интернет. В момента делът им е 20% от малките интернет потребители, спрямо 13% преди 4 години. 

Увеличават се и посетителите на сайтове за пропаганда на анорексията до 20% спрямо 9% през 2010 година. 

Повишен интерес има и към интернет съдържанието, подтикващо към самонараняване. В момента потребителите му са отново 20%, в сравнение със 7 % през 2010 година.

Анализаторите отчитат все пак, че наред с рисковете интернет може да бъде и от голяма ползва за развитието на уменията на децата. Експертите препоръчват на родителите да увеличат мерките за безопасност, ако детето им прекалява със сърфирането в мрежата. 

За целта могат да се възползват от програмите, чрез които е възможно да следят какво правят хлапетата в нета, или да блокират достъпа на децата си до определени сайтове. 

"В България обаче тези мерки не се прилагат често от родителите", обясни Апостолов.

Според данните от изследването учениците най-често се смущават от порнографското съдържание в нета. Притесняват ги и клипчета и снимки, изобразяващи насилие или жестокост на хора и животни. Онлайн тревогите на децата нарастват значително щом навършат 12 години. 

По-малките се смущават от неподходящо съдържание, докато по-големите споделят, че ги притесняват неприятни постъпки или хора в интернет.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три год...
Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени ...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).