Българинът отделя все по-малко дни и пари за почивка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:05 / 24.08.2015
784
Българите все по-малко пътуват и харчат за почивка, сочат последните данни на НСИ - за април-юни. През този период 810 000 души са пътували с цел туризъм, което е с над 5% по-малко от същия период на миналата година, пише в. "Сега".

Статистиката показва, че има разнопосочни движения: намаляват, и то осезаемо, само пътуванията в страната - със 7%, докато българите, които са били в чужбина, са с 2.2% повече спрямо предната година. Спадът за април-юни следва лошите данни за първото тримесечие, когато НСИ отчете 15% по-малко пътувания.

Няма изненади в профила на туристите. И през второто тримесечие най-много пътуват в страната и чужбина българите на възраст между 25 и 44 години (42.2%). А пътуванията на по-възрастните - над 65 години, са основно в рамките на родината. При почивките и екскурзиите в България повече пари отиват за храна, а в чужбина - за транспорт. И още, българите харчат все повече зад граница. Средният разход при пътуване с лична цел в родината е малко над 182 лв., а в чужбина - 574,08 лева.

Анализът за услугите на туристическите агенции и туроператори също показва сериозен спад - от 10%. Тези данни потвърждават опасенията за слаб летен сезон. Очевидно и хотелиерите, и ресторантьорите, но и посредниците имат проблеми с отлива на клиенти.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Старозагорската прокуратура за случая "Дебора": Различни съдебни ...
Радев поздрави новоизбрания президент на Мексико и я покани в Бъл...
Доц. Васко Николов: Железопътният транспорт е стратегически отрас...
Делян Пеевски: Важното е хората да виждат какво правим и да са до...
Енергийният министър: Вертикалният газов коридор ще е ключов за с...
Медицинският хеликоптер отново във въздха, този път заради жена с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).