Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите се страхуват повече за парите, отколкото за здравето си
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 30.01.2020Коментари (0)858
©
32% от българите се страхуват от самотата, а 40% - от старостта. Повече от развод (7%) и от раздяла с приятели (20%) тревожи безпаричието и перспективата да не си добре материално осигурен - това плаши 69% от българите. Данните са от представително проучване на "Тренд" в периода 8-15 януари по поръчка на "24 часа" сред 1008 пълнолетни българи.

На въпрос "Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?", най-много - 27%, посочват "финансова издръжка, доходи, бедност". "Здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест" е отговорът, избран от 23% от попитаните, а 13% посочват "дали ще намеря работа/реализация".

Всеки 2-и пък се притеснява да не забравим традициите, корените, обичаите си. Когато става дума за света – българите най-слабо се тревожат от технологичния напредък (27%), а най-много - за замърсяването на околната среда (79%).

Тревоги за личното бъдеще

Близо две трети, или 62%, от хората у нас са угрижени за бъдещето си срещу 28%, които нямат такъв проблем. Групата на тревожните расте с възрастта. В нея попадат най-често хора с ниски доходи.

Едва 9% от младите на възраст 18-29 г. изпитват страх от старостта. 62% от българите не се притесняват да се разведат или разделят с партньора си. Още по-малко плашещо се оказва за българина да се раздели с приятели - над три четвърти (77%) от попитаните не се тревожат от подобна перспектива.

Съвсем друга става картината, когато се заговори за финанси, безпаричие, недобро материално осигуряване. 69% се страхуват от такова бъдеще, едва 25% - не.

Страхове за България

68% от българите се притесняват за бъдещето на България, а 21% - не. Най-слабо се тревожат за бъдещето на страната си столичани - 33% сред тях. Извън София делът на притеснените е по-голям, показват данните. Сред проблемите на България, които най-масово тревожат българина са “обезлюдяването на страната" ( 79% уплашени) и “емиграцията на младите хора", която е сериозен проблем за 85%, а за 12% - не. За 72% нова икономическа криза е повод за страх, докато политическата криза е причина за тревога сред 50% от попитаните.

Замърсяването на околната среда сякаш буди най-масова тревога у нас - 79% твърдят, че този проблем силно ги притеснява срещу 15% на обратния полюс. При това той е такъв за всички възрастови групи и живеещите във всички видове населени места. Не по-малко обезпокоителен би бил вероятен “срив в пенсионната реформа" - 67% се опасяват това да не се случи, 20% - не. Сред дефицитите в обществото ни е и липсата на учители и лекари. Но ако за недостига на учители са притеснени 62%, за липсата на лекари тревогата е обхванала 81% от попитаните. Засега най-малък в сравнение с останалите страхове е делът на онези, които се страхуват от това “да забравим традициите, корените, обичаите си" - 50%, докато 44% не споделят това мнение.

Страхове за света

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света от тези, които не се вълнуват от този проблем - 56:25%. 66% от българите имат притеснения за глобалното затопляне, 64% - от глобален военен конфликт, 79% от замърсяването на околната среда в световен мащаб. Високи нива на тревога “Тренд" измерва и по теми като световна икономическа криза - 63%, природни бедствия - 75%, глобални епидемии - 59%. Технологичният напредък е единственото, което най-слабо тревожи българина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: