Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите стягат куфарите, здраво резервират места за Нова година и броят минимум 1000 лв. за удоволствието
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 27.09.2022Коментари (0)830
©
Зимният сезон като цяло не може да бъде само Нова година, Коледа и 8 декември, така че по време на празниците със сигурност ще има едно засилено търсене, каквото се забелязва и отсега. Това каза пред "Фокус" туроператорът Светла Тагарева. В момента се забелязват много допълнителни фактори, които влияят негативно върху търсенето на дълги зимни почивки, каза тя.

"И като такива можем смело да кажем, че това са инфлацията, притесненията на всички за предстоящата зима като цяло. Ние безкрайно много си говорим с нашите клиенти и тази година установявам, че много малко от тях биха предприели някакво ски пътуване или планирана ски ваканция, като изключим някакъв уикенд евентуално, и то който ще се направи в последния момент, но така планирано нещо да се измисли отсега примерно за декември или за януари – изключвам празниците, към момента такива резервации нямаме, а пък запитванията са по-скоро ориентировъчни за цени и какво могат да очакват клиентите, ако решат да предприемат такава почивка".

"От гледна точка на целия сезон, аз лично продължавам да бъда доста скептична, защото цените, които в момента имаме на пазара, в голямата си част се струват доста високи на нашите потребители", уточни Тагарева.

Забелязва се силно търсене за Новогодишните празници, отбеляза туроператорът.

"Ако можем да ги разпределим като очаквани празнични периоди 8 декември, Коледа и Нова година, към момента Нова година и пакетите за Нова година са изключително търсени и предизвикват доста сериозен интерес заради факта, че към момента те се предлагат с отстъпки до края на септември и след това до средата или до края на октомври, зависи, като тези отстъпки достигат до 20% от пакетните цени, което ги прави привлекателни. Като ценови клас можем да кажем, че за едно двучленно семейство, което е преценило, че може да изкара Нова година в България, цените започват минимум от 600 на човек, като в тези цени в много редки случаи е включена новогодишната вечеря", каза Светла Тагарева.

Това се води нисък ценови клас, защото стандартно това, което се предлага в момента на пазара с включена новогодишна вечеря, достига до около 1000 лева на човек, уточни туроператорът.

"Едно домакинство от двама за Нова година в България трябва да отдели средно между 1200 и 2000 лева, съответно новогодишните вечери, които се предлагат, са между 120 и 300 лева на човек".

Светла Тагарева каза, че българите много сравняват цените. 

"И стигаме до момента, в който сравнявайки цените в България и сравнявайки цените в чужбина, с чартъри или със собствен транспорт, като цяло цените в Турция и в Сърбия са по-ниски и това до някаква степен накланя везните към клиентите, които са решили, че могат да си позволят бюджет от 2000 лева, те да не изберат дестинация България въобще за Новогодишните празници, а да се отправят към някой от съседните курорти".

Според туроператора цената е основен фактор и дори 100 лева разлика се оказват ключови за решение на покупка.

"Преди години 100 лева не бяха чак толкова значими и хората бяха решавали, че – да, Нова година е, можем да отделим малко повече пари, разбира се, празници са, различно е, докато тази година се забелязва, че 100 или 150 лева разлика в цената автоматично накланят везните към избора на по-икономична почивка, независимо къде е тя".

Светла Тагарева обясни, че в България хората се ориентират към по-близките и стандартни курорти. Не се отчита промяна в търсенето на Сандански и Велинград, а Банско и Боровец отново се нареждат на първо място сред онези, които искат Новогодишните им празници да минат в ски почивка. След това се нарежда Пампорово. 

Записванията за чартърни полети до Анталия вървят с пълна сила, уточни Тагарева.

"И като цяло мога да кажа, че към момента най-много записани ние сме реализирали именно за Анталия за Новогодишните празници. Като на второ място, веднага след нея се нарежда Сърбия. Като изключим популярните Анталия и Сърбия – и само да вметна, че Анталия се търси не само защото е позната на българския пазар, а защото цените, които предлагат, изключително луксозни петзвездни хотели с чартърна програма, с четири нощувки излизат понякога на по-ниски цени от четири нощувки в нашите курорти със собствен транспорт. И имайки предвид ол инклузива, програмите, забавленията и като цяло стандарта, който се предлага, това неминуемо води до това по-засилено търсене", каза тя.

Светла Тагарева уточни, че за Нова година в 5-звезден хотел у нас за двама, с включени празнични вечери, 3 нощувки и закуски - цената излиза около 2000 лв.

В 5-звезден хотел в Сърбия за двама за 3 нощувки, закуски и вечери - цената е 1500 лв., като в България и Сърбия транспортът е собствен.

От друга страна, ако прекараме Нова година в 5-звезден хотел в Анталия, на "ол инклузив" с 4 нощувки плюс празнична вечеря, самолет и трансфери - цените започват от 1800 лв. за двама и продължават нагоре.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: