Българите все още не се доверяват на съда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
10:09 / 28.05.2011
3511
Все още има усещане у българите, че съдът разделя хората на "бедни" и "богати", въпреки напредъка в законодателството от 2004 г. досега. Това заяви Георги Милков от Мрежа за гражданско наблюдение на съда при представяне на доклада за работата на 12 съдилища в страната, оценени от доброволци, които са експерти.

Проектът е по методиката на "Адвокати от Минесота" и "WATCH", уточни Милков. За да е близък до родната действителност обаче, в него участва и институт "Отворено общество". Основната цел на проекта е наблюдение върху прилагането на новоприети закони, както и достъпът на уязвими групи до правосъдието, допълни Милков. Освен това наблюдателите следели за конфликт на интереси и за етичното поведение.

Резултатите от мониторинга на 12-те съдилища в страната ще бъдат съобщени след няколко месеца. Данните ще бъдат представени на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието, за да имат независима и обективна оценка на състоянието на правосъдната система в България.

Според ръководителите на този проект предимството му е, че отразява мнението на гражданите и помага за прозрачността на съда, за което настоявали и повечето съдии.

Източник: в. "Новинар"

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Старозагорската прокуратура за случая "Дебора": Различни съдебни ...
Радев поздрави новоизбрания президент на Мексико и я покани в Бъл...
Доц. Васко Николов: Железопътният транспорт е стратегически отрас...
Делян Пеевски: Важното е хората да виждат какво правим и да са до...
Енергийният министър: Вертикалният газов коридор ще е ключов за с...
Медицинският хеликоптер отново във въздха, този път заради жена с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).