Българите все така масово имат високо доверие на Германия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
06:59 / 22.09.2017
1089
На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример. Доверието към нея е високо. Критичната позиция на германското правителство по отношение на преговорите с Турция за членство в ЕС също среща подкрепа у повечето българи.

Това са част от изводите от ново социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на парламентарните избори в Германия.

"Галъп интернешънъл" редовно проверява най-общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори.

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с "да" на въпроса "Имате ли доверие в Германия?", а 34% казват "не". Такива са и обичайните в годините нива.

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това, очаквано, по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%.

Източник: News.bg


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).