Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България е имала храм на Божи гроб, но го губи
Автор: Екип Varna24.bg 17:54 / 15.04.2023Коментари (0)2057
© pravoslavie.bg
Базиликата "Възкресение Христово“ в Йерусалим е един от първите християнски храмове в света, построен на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръснал Иисус Христос. Именно там в съботата срещу Великден вярващите стават свидетели на най-голямото тайнство на църквата – слизането на Благодатния огън.

Първата църква на Божи гроб е издигната през 335 г. по инициатива на света Елена – откривателката на Животворния кръст и майка на Св. Константин Велики.

Монашески разкази

Оказва се, че българите (единствени между славянските народи) са били сред първите народи със свое храмово пространство непосредствено до Божи гроб. То е съвпадало с олтарното пространство на голямата базилика. А това се случва още по времето на Първото българско царство. В своите спомени от Йерусалим през 1858 г. родният възрожденец Димитър Паничков предава разказа на български свещеник, според когото още по времето на цар Симеон Велики в Светия град е съществувал голям български манастир "Свети Симеон“.

Немският монах Йоан Вюрцбургски, посетил Йерусалим между 1160 и 1170 г., пише, че в голямата църква, издигната над Божи гроб, "различни народности и езици“ са имали свои "параклиси и вътрешни църкви“. В списъка на народите със свои параклиси при Божи гроб Йоан Вюрцбургски поставя българите на второ място, веднага след гърците.

Кандила

В своето "Описание на Светите места“ руският търговец и дипломат Василий Позняков пише следното свидетелство: "...И пред малката църква на гроба стои български престол (олтар) и над него ден и нощ гори кандило.“

През 1583 г. Трифон Коробейников става пратеник на руския цар Иван Грозни при Йерусалимския патриарх. Коробейников също разказва, че до самия Божи гроб имало голяма българска черква, в която денонощно горели 15 златни кандила. Прелюбопитен факт е, че именно в българския храм се намирали изсечените в скалата гробове на Свети Йосиф Ариматейски и Свети Никодим. Наричани тайните ученици на Христа, те се възползвали от високите длъжности, които заемалите и успели да спасят тялото на Иисус след разпятието и да го положат в гробницата.

Якобити

През следващите векове българското духовенство в Светия град не успява да поддържа финансово своето храмово пространство край Гроба Господен и то преминава в ръцете на якобитската униатска църква.

Планът на църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим сочи, че българският храм е бил точно зад Гроба Господен.

Комунистите провалят проекта за наш метох

През 1930 г. български монахини, служещи в гръцкия манастир "Свети Архангел Михаил“ в Йерусалим, изпращат до правителството и Светия Синод в София писмо с идеята да бъде построен български метох. През 1932 г. Синодът в София вече е създал фонд за построяването му, като парите са внесени в йерусалимския клон на лондонската Барклейс банк. През 1950 г. обаче по нареждане на новата комунистическа власт в България БНБ изтегля средствата на фонда от сметката, след което я закрива. Това се случва въпреки предупрежденията на Светия синод, че ако фондът престане да съществува, страната ни ще изгуби неоспоримото си право да построи свой метох в Йерусалим, припомня "Телеграф".



Още по темата: общо новини по темата: 197
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
19.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: