България и Египет ще работят за редовни въздушни линии между двете страни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:00 / 10.02.2024
1180
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми обсъдиха подписването на ново Споразумение за въздушен транспорт, съобщават от Транспортното министерство.

Министър Георги Гвоздейков и заместник-министър Анна Михнева-Натова са част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която е на посещение днес в арабската държава.

"Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на ЕС и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи“, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите.

Действащият към момента двустранен документ е подписан през 1959 г. Той не дава възможност за назначаване на превозвачи от Европейския съюз, освен български, по установените въздушни маршрути между България и Египет. През 2016 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на България и Египет, като са утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се осъществяват редовни директни полети между двете страни.

"Транспортът безспорно е приоритетна област в икономическите отношения между нашите две страни. Засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще намали ограниченията по маршрутите, ще увеличи честотата на полетите и ще създаде възможност за по-голяма гъвкавост при ценообразуването“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той бе категоричен, че новото Споразумение ще бъде от полза не само за превозвачите, но и ще има положителен ефект за развитие на туристическите и бизнес пътуванията между двете държави.

По време на визитата си в Египет министър Гвоздейков се срещна и с министъра на транспорта на Египет Камел Ал-Уазир. Двамата обсъдиха стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт, както и възможността за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна заяви интерес към концесионирането на българските пристанища и сподели своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Реакция: Ден след обявените стачни действия в "Ел Би Булгарикум",...
Мъж от ударения влак в София: Беше малък шок, чуваха се крясъци, ...
КЕВР глоби ТЕЦ "Марица Изток I" за укриване на публична информаци...
ГЕРБ – СДС ще възстанови навременните и справедливи субсидии на з...
Премиерът Главчев: Няма как да бъдат изплатени 38 млн. лв. заради...
Ковчегът на Фердинанд вече лети към България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).