България купува два бойни кораба за 1 милиард лева, ще ги правят във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (57)
14:53 / 12.11.2020
1781
Министерският съвет одобри договор за доставка на два многофункционални модулни кораба за българските военноморски сили на стойност почти 1 млрд. лева. Доставчикът е германската корабостроителна компания "Люрсен" (Fr.Lurssen Werft GmbH&Co. KG), която планира да произведе корабите в българската корабостроителница "Делфин" във Варна, а машините да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

"Направихме втората крачка към модернизация на Българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на договора, предаде БТА.

"Надявам се, че сътрудничеството ни с компанията "Люрсен" не приключва с  договора, напротив то сега тепърва започва, защото предстои доста работа по индустриалното сътрудничество", каза Каракачанов.

Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта българският флот ще придобие модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник, уточнява Министерството на отбраната.

Това е втората голяма сделка по модернизация на българската армия по стандартите на НАТО. През 2019 г. България купи осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ за 1.256 млрд. долара. Самолетите трябва да бъдат доставени до 2023 г. Тогава правителството изплати наведнъж цялата сума. Преди седмица правителството съобщи, че Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американската компания Локхийд Мартин с проучване за възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови радари и оборудване.

Виж коментарите (57)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).