Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България не покрива минимума за качество на живот в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 14.01.2015Коментари (5)499
©
България продължава сериозно да изостава в развитието си в сравнение с другите държави в ЕС, като дори не успява да покрие минимума за качеството на живот. Това показва последното издание на Индекса на настигане, представено от институт "Отворено общество". 

Изследването обхваща 35 държави в Европа - старите членки, новите и тези, които са кандидати за присъединяване към алианса. Нивото на развитие на страните се измерва по четири категории - икономика, добро управление, демокрация и качество на живот. Самите категории включват 47 базови индикатора.

Изследването за 2014 г. търси отговор на въпроса "Стигнахме ли вече?", като изводите показват, че за някои страни отговорът е положителен. България обаче е в групата на държавите, които затвърждават негативните тенденции. Тя даже влошава позициите си и пада на 29-о място, докато в предходното изследване - за 2013 г., беше 28-а в класацията.

Най-лоши са данните за качеството на живот у нас, като в тази категория не покриваме минимума по нито един критерий. По образование заемаме 28-о място с 33 точки при минимум за напредналите страни от 43 точки. 

В здравеопазването нещата стават още по-лоши. Тук сме на 31-во място със скромните 24 точки при минимум от 52. Така стоят нещата и със социалните проблеми, но тук поне покриваме минимума за ЕС. Все пак добрата новина е, че като цяло за качество на живот се изкачваме с една позиция спрямо 2013 г. и сега сме на 30-о място в групата.

Индексът показва най-добри показатели за икономиката ни, която е класирана на 28-о място. Например тук един от базовите показатели е държавният дълг, по който сме на второ място в общата класация със 78 точки. Първо място е за Естония с 83 точки. По отношение на енергийната интензивност обаче сме на последното място с нула точки, а за пътищата сме пратени на 30-а позиция.

В категорията добро управление България заема 29-о място. По критерий корупция сме единствената държава, която не покрива минимума за ЕС, освен това сме на предпоследното 34-то място. След нас е само Албания. Не е изненадващо положението ни и по другите показатели - 32-ри по електронно правителство, 31-ви по върховенство на закона. 

Интересно е, че ефективността на правителството ни отрежда 30-о място, а по отношение на политическата стабилност минаваме минимума за Европа и заемаме 27-о място. Най-напред сме по липсата на конфликти и напрежение - 18-и.

В категорията демокрация сме на 28-о място, но няма нито един критерий, който да дава добри сигнали. По отношение на свободата на медиите сме класирани на 30-о място. Ако погледнем доверието в демокрацията, положението е дори по-отчайващо - 32-ро място, като с този резултат дори не минаваме минималното ниво за всички членки на ЕС.

"България е в застой." Такъв извод направи Марин Лесенски от института след представяне на изследването. Управляващите обаче решиха да гледат с оптимизъм на данните. 

"Има два начина за тълкуване на резултатите от изследването - оптимистичен и песимистичен. За мен оптимизмът е длъжностна характеристика. Не е приятно да чуем, че ни изпреварват страни като Черна гора и Хърватия, но това трябва да ни мобилизира, а не да ни отчайва", коментира вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на индекса.

След нас в комплексната класация от страните членки е само Румъния, която е на 30-о място. В дъното са Сърбия, Турция, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. Черна гора обаче ни изпреварва с една позиция. Полша също бележи забележителни постижения с 18-о място. Но има и обратни примери - когато страни с високи стартови позиции (като Унгария или Словения) влошават положението си.



Източник: в. "Сега"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е какво правим като не покриваме качеството на живот?
Aнонимен
на 14.01.2015 г.
+1
 
 
време е да излизаме от съюза.....
Aнонимен
на 14.01.2015 г.
+7
 
 
Добър ден уважаеми зрители,спите ли ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: