България обяви за персона нон грата двама руски дипломати! Имат 48 часа да напуснат страната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
23:19 / 02.03.2022
1251
Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това заяви Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

"Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

В МВнР е бил привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите са били връчени на Филип Воскресенский, дипломат от руското посолството.

"С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници. Те са в пълно противоречие с многократното декларирани от самото посолство и неговото ръководство политика на уважение и сътрудничество с България", посочи Димитров.

"Използваното от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).