България подпомага разследването на прокурора на Международния наказателен съд по ситуацията в Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 25.03.2022
951
България подпомага разследването на прокурора на Международния наказателен съд по ситуацията в Украйна, съобщиха от министерството на правосъдието. България, наред с другите държави членки на Европейския съюз, приветства и подкрепя започналото разследване от прокурора на Международния наказателен съд (МНС), което представлява важна съдебна стъпка в отговор на руската агресия срещу Украйна.

В тази връзка Министерството на правосъдието инициира създаване на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат разследването. Това беше посланието на България по време на среща на групата на сходномислещите министри на правосъдието по отношение на сътрудничеството с МНС при разследване на хуманитарните престъпления в Украйна, в която участва онлайн заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, информират още от правосъдното министерство.

Срещата се проведе по инициатива на Обединеното кралство и включваше всички 41 държави от ЕС и извън него, сезирали Прокурора на МНС на 1 март. Основна тема на обсъжданията беше необходимостта от осигуряване на възможно най-ефективно събиране на доказателства. Единодушно беше призната координационната роля на Евроюст и беше декларирана готовност за сътрудничество при по-нататъшните стъпки за разследване.

След края на заседанието, което се проведе в Хага, министрите на правосъдието от ЕС излязоха с общо изявление, в което се казва, че сезирането на МНС не е просто символично, а спомага за ускоряване на разследването, което от своя страна ще бъде от полза за установяване на факти и събиране на доказателства, които са в основата на борбата с безнаказаността.

Франция, Холандия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словашката република, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички необходими усилия, за да обмислят увеличаване на подкрепата си за МНС, както финансово, така и по отношение на човешките ресурси, се казва още в общото изявление, допълват от Министерството на правосъдието.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).