Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България получава среден 3.09 за грижата си за децата
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 27.04.2021Коментари (0)837
Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", съобщи Антоанета Баева.

София, 27 април, 2021

Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"

 

Среден 3.09. е общата  оценка за работата на държавата и институциите през 2020 година. Същата е средната оценка и за изминалото десетилетие. 

 

Представянето на тазгодишния "Бележник“ се състоя на 27 април, 2021 г., с Live streaming. Специални гости на събитието бяха д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, и доц. д-р Велина Тодорова, зам.-председател на Комитета по правата на детето на ООН.

В представянето се включиха експерти от Национална мрежа за децата и деца от Младежка мрежа "Мегафон".

 "Бележник“ е независим доклад, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни, в 9 области: Участие на децата, Благосъстояние на децата, Семейна среда и алтернативни грижи, Закрила от всички форми на насилие, Правосъдие за деца, Ранно детско развитие, Детско здраве, Образование, Спорт, отдих и свободно време. Той включва и конкретни препоръки за бъдещата работа на държавата и институциите.

Автори на Бележник 2021 са 39 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 700 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-"рапортьори" от Националния Юрочайлд форум. 

Акцент в Бележник 2021 е темата за децата и пандемията и това как се отрази върху тяхното благосъстояние във всички области. Пандемията направи още по-видими пропуските и липсата на координация между отделните системи. Децата не бяха приоритетна група за подкрепа в нито един момент, се констатира в Доклада.

За първи път в рамките на Бележник беше направен анализ на финансовите инвестиции на българската държава в децата за периода 2017-2020 година.

Тазгодишното издание Бележник 2021 съдържа и обзор на постигнатото в детските политики през последните 10 години, като са изведени основните акценти, проблемните области  и успехите за десетилетието. Резултатите от оценките през годините сочат, че все още липсва цялостна визия за благосъстоянието на децата в България. Нещо повече - през последните четири години се наблюдава влошаване на ситуацията във всички области, засягащи политиките за деца, и сериозно отстъпление от поетите ангажименти за гарантиране на правата им.

"В много от проследяваните от Бележника области не просто липсва напредък, а има отстъпление и влошаване на ситуацията за хиляди деца и семейства. Това се дължи не на липса на финансови средства или нормативна база, а най-вече на отсъствие на желание у държавата да постави траен и последователен приоритет върху децата в своите политики и да изгради необходимия капацитет във всички системи...Благодарение на бездействието на институциите и политиците, а в определени случаи и с тяхното активно участие, се развиха невиждани досега пропаганда, манипулации и фалшиви новини, свързани с детските политики“, каза по време на представянето Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

"Защо трябва да се борим за правата – защото те носят щастие и добруване на хората  - това е единствената им цел. Това е смисълът на съществуването на държавата -  да осигурява добър живот на гражданите. Нашата държава се занимава с всичко друго, но не и с това, въпреки че няколко политически партии декларират подкрепа към евроатлантическите ценности...Темата за децата и правата трябва да стои непрекъснато в дневния ред на всички медии и то с факти и обяснения. Дори с обяснение на това, защо правата имат значение за всеки в ежедневния живот“, каза г-жа Велина Тодорова.  

"Отговорност на всички – на родители, на общество и държава, е правата на децата да бъдат спазвани. Затова е важно постоянно да се прави такъв независим мониторинг.  Сравних първия Бележник с оценките от 2021 и това, което ме натъжи, е че е имало по-високи оценки, които сега са на критично ниско ниво. Важно е да се наблюдават тенденциите и как се развиват политиките, да се проследяват напредъкът и провалите. УНИЦЕФ  проследява ситуацията на децата на глобално ниво, щастлива съм, че това се прави и в България на национално ниво,“ каза по време на събитието  д-р Джейн Муита.

Вижте пълния доклад и повече информация ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: