Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България се реди на челните места по отпадък на глава от населението
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 31.08.2023Коментари (1)501
©
България е на едно от първите места в ЕС по отпадъци на глава от населението

В страната ни нивата на рециклиране на битови отпадъци са значително по-ниски от тези на останалите държави - около 31.5%. Това съобщиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Къде се намира България в момента по отношение на управлението на отпадъците?

В страната ни се образуват 129.7 милиона тона отпадъци, което ни поставя на едно от първите места в Европейския съюз по отпадъци на глава от населението и единица БВП (според наличните данни за 2018 г.) България освен това има относително ниски нива на рециклиране на битови отпадъци (31.5% по данни за 2018 г.) в сравнение със средните за ЕС (47.4%), въпреки че разполага със сравнително добре развитата рециклираща промишленост.

А ако се разглежда общото равнище на рециклиране, с изкл. на отпадъци от добивната промишленост и от строителството, то през 2016 г. в България това равнище е 27%, докато средното за ЕС е 57%. Иначе казано, ресурсната производителност на страната, измерена като отношение на БВП и количеството употребени природни ресурси, остава сред от най-ниските в ЕС.

Всичко това създава риск за неизпълнение на целите за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци от домакинствата и подобни отпадъци. Показателен е фактът, че разделно събраните и предадени за рециклиране битови отпадъци в 202 общини в страната са по-малко от 5% по данни на НСИ. В България се депонира над 60 % от битовия отпадък, а според заложините цели до 2035 г. трябва да се редуцира до 10%.

Целите на ЕС

В контекста на актуалната за ЕС "Зелената сделка“, Европейската стратегия за Горите 2030, както и Стратегията за преход към кръгова икономика управлението на отпадъците придобива все по-важно значение за обществото. Следвайки "Стратегия на България за преход към кръгова икономика 2021 – 2027 г.“, страната ни следва да постави кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие.

Целта е създаването на по-устойчиви модели на производство и потребление, повишаване производителността на ресурсите и свързаността в икономиката, отпадъците започват да се разглеждат като ресурс, материалите се задържат максимално дълго в производството, рециклира се с високо качество, произвеждат се по-качествени суровини и стоки, намалява зависимостта на икономиката на страната от вноса на суровини.

В основата на стратегията е нова и по-активна роля на потребителите, които следва да получават възможно най-обективната информация за вземане на решения, включително за социалния и екологичния отпечатък на продуктите, те играят важна роля и в предотвратяването на образуване на отпадъци и рециклирането им. Разчита се на информирано, отговорно и активно общество.

Какво се случва с дървесните отпадъци?

В България годишно се образуват между 500 000 и 1 000 000 тона дървесни отпадъци според проучване, проведено през 2020 г. Те следва да се управляват съглсно Йерархията за управление на отпадъците – органичаване, повторна употреба, рециклиране. Към настоящия момент голяма част от тези отпадъци обаче не са обхванати от системите за събиране на отпадъците.

Важно е да се знае, че горската индустрия представлява идеален пример за кръгова икономика с нулеви отпадъци.

Остатъците от горската промишленост могат да се използват като страничен продукт – за производство на ПДЧ, пелети, а отпадъците за производство на енергия. Не е за подценяване и факта, че дървесината е естествен склад за CO2 и по този начин ако се постигне устойчивото управление на дървесните отпадъци, повторната употреба и рециклирането им, ще се ограничи връщането в атмосферата на въглерода. По този начин ще се спомогне за опазване на околната среда.

Останалите дървесни отпадъци представляват сериозно предизвикателство – високи разходи на общините за депониране, нерегламентирано изгаряне и замърсяване на въздуха с фини прахови частици, нерегламентирани сметища и др.

Какви са данните?

Дървесни отпадъци от бита: годишно образувани по данни на НСИ – над 63.000 тона / реално събрани според доклад на Енергийна агенция Пловдив/МОСВ за 2016 г. – 2.265 тона.

Дървесни отпадъци от строителството: годишно образувани по данни на Национален план за управление на отпадъците от строителство за 2020 – 87.225 тона / реално събрани според доклад на Енергийна агенция Пловдив/МОСВ за 2016 г. – 170 тона.

Какви са законите?

Законодателството ни е синхронизирано с ЕС, като задължението на всяко лице, при чиято дейност се образуват, събират, транспортират и/или третират отпадъци, е да предприеме необходимите мерки за оползотворяването им в съответствие с йерархията за управление на отпадъците. Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки забранява депонирането, изгарянето и оползотворяване на енергията и/или обезвреждането по какъвто и да е друг начин на отпадъци от опаковки, а ЗУО изисква висококачествено рециклиране на дървесните отпадъци.

Какво прави бизнесът?

Българската мебелна и дървообработваща промишленост осъзнава предизвикателствата на XXI век и усилено известира в нови технологии, целящи постигане на целите, заложени от ЕС – за по-висока производителност, намаляване на отпадъците, рециклирането им и производството на енергия, като по този на се заместват фосилните горива. Усилено се инвестира и във фотоволтаични паркове за собствени нужди.

В сектора подобни добри политики, свързани с кръговата икономика, прилагат например Кроношпан България ЕООД, които са инвестирали над 600 млн. лв в завод за производство на ПДЧ и МДФ. Там използват най-модерните решения на пазара с възможност за висококачествено рециклиране на дървесни отпадъци, като ги влагат в ПДЧ, а също и произвеждат енергия от биомаса за собствени нужди.

Много предприятия от сектора, които са членове на БКДМП като Кастамону България, Колорадо, ЙАФ България, Касто Чеърс и др. също са пример за оползотворянане на 100% на дървесните отпадъци, рециклиране и пр. Камарата и бизнесът усилено се подготвят да посрещнат предизвикателствата, които ЕС поставя във връзка със Зелената сделка и кръговата икономика, но държавата и общините тепърва трябва да въвеждат на практика всичко, което се изисква като разпоредби и добри зелени практики.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.08.2023 г.
0
 
 
Всички бутилки и буркани за вода и кисело мляко, боза, вино, алкохолни и безалкохолни напитки бяха от стъкло и подлежаха на връщане. Измиваха се машинно и отново влизаха в обращение по магазините. С тази пластмаса ще потънем в боклуци.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: