България ще насърчава производството на екологични превозни средства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:50 / 17.10.2012
1306
Министерският съвет прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г.

Целите и действията в плана са групирани в няколко основни области: стимулиране производството на електрически и други екологични превозни средства в България, включително на окомплектоващи изделия и части за тях; стимулиране на научноизследователската и развойната дейности за развитие на екологичните превозни средства и системи за зареждане, като се осигури финансова подкрепа за насърчаване на изследванията в нови технологии и материали, свързани с развитието на устойчива мобилност; стимулиране на потреблението и търсенето на новите екологични превозни средства; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС; повишаване на осведомеността и капацитета на заинтересованите страни и населението за същността, целите и ползите от развитието на устойчива мобилност; насърчаване развитието на устойчива градска мобилност чрез улеснения за гражданите и градско планиране, за да се стимулира развитието на електрическата мобилност в градовете.

На базата на Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда насърчаване на инвестициите в производство на електрически и други екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти. По отношение на иновациите ще бъде въведена нова регулативна рамка за инвестиционния процес. Националният иновационен фонд ще се превърне в институция за провеждане на дългосрочна иновационна политика. 

По ОП "Конкурентоспособност" е осигурена финансова подкрепа за развитие на стартиращи иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги, а по Норвежката програма за сътрудничество е в процес на подготовка осигуряването на финансова подкрепа за стимулиране на еко иновациите и иновативни производства в сектора. Предвижда се да бъдат въведени всички изисквания за стандартизация на електрическите съединители за зареждане и техническа съвместимост, за електробезопасността и електромагнитната съвместимост и др. 

В плана се предвижда въвеждане на инструмента "зелени" обществени поръчки, при които обществените поръчки са с екологични изисквания, както и предприемане на действия за проучване и анализ на възможностите и въздействията от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства; въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите ЕПС и ХПС; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС. 

Развитието на електрическата мобилност се вписва изцяло в модела за икономическо развитие на страната, според който устойчивият растеж ще се базира на сектори с висок интензитет на иновациите. Навлизането на електромобилите ще осигури изпълнението и на приетите цели в областта на климата и енергията. Екологичните превозни средства ще гарантират устойчиво бъдеще на транспорта и ще намалят неговата зависимост от изкопаемите горива. Така ще намалеят емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на този сектор.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).