България вход за кибератаки към ЕС и НАТО

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:25 / 13.04.2016
1329
България е реална мишена за хакери като вход за атаки към по-големи системи на свързаност като тези на ЕС и НАТО. Това се предупреждава в Национална стратегия за киберсигурността, изготвена по заповед на премира Бойко Борисов и публикувана от правителството за обществено обсъждане. 

Точно уязвимостта на България от хакерски атаки и възможностите ни за противодействие ще обсъдят в четвъртък държавните ръководители и партийни лидери на заседанието на КСНС, свикано от президента Росен Плевнелиев.

"Макар и малка и приемана за сравнително неатрактивна като самостоятелна цел, поради пълната си интеграция и свързаност в редица партньорски мрежи на ЕС, НАТО, финансови и търговски мрежи, различни дигитални бизнес вериги, има реална възможност България да бъде набелязана като вход или елемент от кибератаки към тези мрежи", пише в стратегията. В нея се уточнява, че страната ни е в топ 20 в света по скоростен интернет и това било нож с две остриета, тъй като дава нови възможности за мащабно и злонамерено използване.

Източници на организирани кибератаки може да са държавни, военни и терористични организации, индустриален шпионаж, киберпрестъпници, предупреждава документът. Мотивацията пък варирала от икономически ползи до любопитство или хулиганство, както и демонстриране на надмощие.
Най-уязвимо звено в киберсигурността у нас продължавал да е човешкият фактор. Небрежност, незнание или недоброжелателност можели да доведат до изтичане и злоупотреба с чувствителна информация, фирмени и държавни тайни, лични данни.

Мерките в стратегията предвиждат създаване към МС на Съвет по киберустойчивост. Ще бъде избран и Национален координатор по киберсигурността. В ключовите институции, в министерствата и останалите ведомства пък ще се създадат екипи за бързо реагиране при евентуални хакерски атаки. Чиновниците ще преминат и целенасочено обучение.

Предвижда се още в армията да има тренировки по кибер отбрана, както и да се засили контраразузнаването. Ще се разчита и на съдействие от т.нар. "бели" хакери, които да подобряват сигурността на системите.


Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Темелкова: Прекалено дълго време академичната общност беше ...
Експерт с добра новина за цената на тока
Ева Майдел: Политиката не може да разделя обществата и да води до...
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 год...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).