Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България върна на Турция двама кюрдски сепаратисти
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 15.08.2016Коментари (0)957
©
Двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в Турция, са заловени в България и предадени на турските власти през границата при Капитан Андреево - Капъкуле.

От кратките съобщения в турските медии не става ясно кога точно са избягали от крайграничния град Къркларели /Лозенград/, кога и къде у нас са открити, и по каква процедура са предадени от българските власти.

В. "Йени шафак" днес под заглавие "Опаковаха ги в България" посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на считаната за терористична организация ПКК - КСК /Koma Ciwaken Kürdistan - Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан, в когото заточеният на остров Имралъ Абдуллах Йоджалан вижда премиера на държавата Кюрдистан, б.а./.

Двамата са преминали незаконно през българо-турската граница, но не става ясно къде в България са се укрили. Екипите на жандармерията и полицията в Къркларели /Лозенград/ са провели съвместна операция по издирването им, а българските власти са ги предали обратно вчера. Според "Haberler.com" това е станало вчера към обед. 

В информацията от три изречения става ясно, че терористите са преминали медицински преглед в държавната болница в Къркларели /Лозенград/, след което са отведени за разпити в дирекцията на полицията. 

Одринският сайт "Edirne aktuel.com" информира, че "у комшиите са заловени кюрдски сепаратисти", но не дава повече яснота около събитието и се позовава на кратката сводка от Анадолската агенция. По същия начин, изключително кратко и без всякакви подробности турските медии съобщиха за предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк, който бе поискал политическо убежище у нас, но тихомълком българските власти го доставиха на дежурния граничен офицер на Капъкуле. 

Последваха бурни спорове в обществеността у нас, отговорните фактори направиха противоречиви изявления по темата.

Пред Нова тв премиерът Бойко Борисов разкри, че по подобен начин са депортирани 25 000 души от страната и Бююк е само един от тях. Турските медии му приписаха неказани от него обещания, че сме щели "да вземем главите на всички терористи от ФЕТО" и да ги предадем на Турция, до момента обаче няма реакция от него, нито от политиците у нас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: