България във въздушен Шенген: Все още има неясноти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:07 / 22.03.2024
1226
До приемането на България във въздушния Шенген остава само още една седмица. В същото време все още не е ясно дали ще бъде въведен допълнителен режим при пътуване с дете, за да се избегнат случаи на извеждане на дете от страната при конфликт между двамата родители. В търсене на решение беше създадена работна група.

След 31 март гранични проверки на деца, които по въздух или вода ще пътуват към страни от Шенген, няма да бъдат извършвани. Това обясниха за NOVA от МВР. Няма да бъде изисквана и декларация за съгласие от родителите им. 

Според адвокат Пламен Борисов това ще улесни т.нар. родителски отвличания при семейни конфликти. "Защото вие винаги може да кажете, че отивате на море в Гърция и да не се върнете. Но това и сега не е проблем, защото много лесно се вади съдебно решение, което да замества липсващото съгласие на другия родител. Обаче, ако не се върне родителят с детето, този, от когото детето е отвлечено, може да иска от съда да върне детето обратно там, откъдето е отвлечено от другия си родител", обясни адвокатът Пламен Борисов.

От МВР предупреждават, че принципът за общо съгласие на родителите детето да напусне страната трябва да се спазва. Но юристи са категорични, че Шенген няма да увеличи броя на жертвите на родителски отвличания.

"Проблемът са отвличанията на деца от родителите. Този проблем се предотвратяваше с тези декларации, които са били въведени. Но това не означава, че деца не се отвличат, въпреки тези декларации. Който е решил да отвлича дете, го прави и сега", допълни Борисов.

Декларации за съгласие за пътуване на деца ще продължават да се изискват на сухопътните граници, дори и ако се пътува за страните от Шенген, става ясно от позицията на МВР.

Виж коментарите (0)

Още по темата (529):
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Геновева Петрова: Един от основните въпроси е до каква степен дис...
Бивш здравен министър за казуса с частната болница: Кондева пое "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).