Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България загуби изключителен певец
Автор: Екип Varna24.bg 19:59 / 15.07.2022Коментари (0)1063
©
Големият тенор и вокален педагог Арон Аронов е починал днес, съобщиха от семейството му. Това се случва само 3 дни, след като навърши 85 години. 

Роден е в гр. Дупница, България на 12 юли 1937 г. Като ученик се занимава със спорт, шах и музика. Става окръжен първенец на 100 метра гладко бягане за юноши, втори е на градския турнир по шахмат и втори на юношеския турнир по тенис на маса в Дупница.

Първия си професионален дебют прави във Варненската опера с Алфред от "Травиата“ през 1965 г. Следват участия в Софийската опера като Манрико в "Трубадур“ с Александрина Милчева (мецосопран), Стефка Евстатиева (сопран) и Николай Смочевски (баритон), като Ернани в "Ернани“ с Юлия Винер, Щева Бурия в "Йенуфа“.

През 1965 г. става член на състава на Държавния музикален театър "Стефан Македонски“ в София, където поема подадената му щафета от големите български тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Изпълнява всички централни тенорови роли.

Преддебютното му участие е в "Моята прекрасна лейди“ – Фреди, а дебютната му роля е Анж Питу от френската оперета "Дъщерята на мадам Анго“.

В периода от 1965 до 2007 г. е водещ артист в Държавния музикален театър "Стефан Македонски“.

След прекратяване на сценичната си кариера се отдава на вокална педагогика.

За 45-те години творческа кариера Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от "Царицата на чардаша“ и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в ролите на Данило от "Веселата вдовица“; Граф Тасило от "Графиня Марица“; Адам от "Птицепродавецът“; Айзенщайн, Фалке и Алфред от "Прилепът“; Баринкай и Хомонай от "Цигански барон“; Парис, Ахил и Калхас от "Хубавата Елена“; Паганини от "Паганини“. За героя му на Су Чонг от "Страната на усмивките“ се говори десетилетия наред.

В репертоара му са и централните роли от "Теменужката от Монмартър“, "Принцът от Мадрид“, "Перикола“, "Хубавата Галатея“, "Андалусия“, "Орфей в Ада“, "Рицар Синята брада“ и много други.

Не остава длъжен и към българските заглавия, където изпълнява ролите на Младен и Минко от "Бунтовната песен“ (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от "Рицарят“, Илия от "Луд Гидия“ (П. Хаджиев), Ученият от "Сянката“ (В. Райчев).

За ролите на Сполетта от "Тоска“, Абата от "Андре Шение“, Панг от "Турандот“, Руиц от "Трубадур“, Нормано от "Лучия ди Ламермур“, Овлур от "Княз Игор“, трети евреин от "Саломе“ е наричан "Царят и на малката роля“.

Разкъсвайки се между любовта към оперетата и операта, Арон Аронов участва в две премиери в един ден с почти застъпващ се часови интервал. Стартира с Шулц от "Кабаре“ в Музикалния театър, а след финала, бързайки, се превъплъщава в жреца от "Идоменей“ в Софийската опера.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: