България загуби изключителен певец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:59 / 15.07.2022
1093
Големият тенор и вокален педагог Арон Аронов е починал днес, съобщиха от семейството му. Това се случва само 3 дни, след като навърши 85 години. 

Роден е в гр. Дупница, България на 12 юли 1937 г. Като ученик се занимава със спорт, шах и музика. Става окръжен първенец на 100 метра гладко бягане за юноши, втори е на градския турнир по шахмат и втори на юношеския турнир по тенис на маса в Дупница.

Първия си професионален дебют прави във Варненската опера с Алфред от "Травиата“ през 1965 г. Следват участия в Софийската опера като Манрико в "Трубадур“ с Александрина Милчева (мецосопран), Стефка Евстатиева (сопран) и Николай Смочевски (баритон), като Ернани в "Ернани“ с Юлия Винер, Щева Бурия в "Йенуфа“.

През 1965 г. става член на състава на Държавния музикален театър "Стефан Македонски“ в София, където поема подадената му щафета от големите български тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Изпълнява всички централни тенорови роли.

Преддебютното му участие е в "Моята прекрасна лейди“ – Фреди, а дебютната му роля е Анж Питу от френската оперета "Дъщерята на мадам Анго“.

В периода от 1965 до 2007 г. е водещ артист в Държавния музикален театър "Стефан Македонски“.

След прекратяване на сценичната си кариера се отдава на вокална педагогика.

За 45-те години творческа кариера Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от "Царицата на чардаша“ и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в ролите на Данило от "Веселата вдовица“; Граф Тасило от "Графиня Марица“; Адам от "Птицепродавецът“; Айзенщайн, Фалке и Алфред от "Прилепът“; Баринкай и Хомонай от "Цигански барон“; Парис, Ахил и Калхас от "Хубавата Елена“; Паганини от "Паганини“. За героя му на Су Чонг от "Страната на усмивките“ се говори десетилетия наред.

В репертоара му са и централните роли от "Теменужката от Монмартър“, "Принцът от Мадрид“, "Перикола“, "Хубавата Галатея“, "Андалусия“, "Орфей в Ада“, "Рицар Синята брада“ и много други.

Не остава длъжен и към българските заглавия, където изпълнява ролите на Младен и Минко от "Бунтовната песен“ (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от "Рицарят“, Илия от "Луд Гидия“ (П. Хаджиев), Ученият от "Сянката“ (В. Райчев).

За ролите на Сполетта от "Тоска“, Абата от "Андре Шение“, Панг от "Турандот“, Руиц от "Трубадур“, Нормано от "Лучия ди Ламермур“, Овлур от "Княз Игор“, трети евреин от "Саломе“ е наричан "Царят и на малката роля“.

Разкъсвайки се между любовта към оперетата и операта, Арон Аронов участва в две премиери в един ден с почти застъпващ се часови интервал. Стартира с Шулц от "Кабаре“ в Музикалния театър, а след финала, бързайки, се превъплъщава в жреца от "Идоменей“ в Софийската опера.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).