Българка: При баницата се редуват кори и плънка с малко олио, докато тавата се изпълни, но накрая се прорязва и се полива с водата, в която са "къпани" корите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:15
401
"Тавата, в която ще слагаме корите - намазваме с 1-2 лъжици олио. За да може, след като я изпечем - да я обърнем върху две панички и да се задържи дебелината на баницата. Да е пухкава", споделя тайните си Донка Рашева.

Така хем изтича излишната мазнина, хем запечената плънка задържа баницата здраво захваната за дъното. После изглежда малко по-лесно. Редуват се кори и плънка с малко олио докато тавата се изпълни. Тук обаче пак е време за майсторлък - отгоре баницата леко се прорязва и се полива със 7-8 супени лъжици от водата, в която са "къпани“ корите, в които се разтваря последната плънка.

Майсторката на типичната за района налагана баница със сирене и печени кори си обяснява защо това българско блюдо е сред най-харесваните в света и изпреварва и гръцкото саганаки, и аржентинската проволета."Защото е по-пухкава, хранителна е, сочна е", твърди Донка пред NOVA.

Докато нашенската вкусотия е във фурната Донка прави заготовка за шопска и овчарска салата, които са след баницата съответно на почетните четвърто и пето място в света. Тя лично, като повечето хора от този регион, предпочита шопската пред овчарската салата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бивш конституционен съдия за Крум Зарков: Не трябва да плюеш по р...
Думите на родопския диалект, чието значение трудно ще разгадаете...
Ще посетят ли българските държавници новия папа?
Ще задлъжнее ли България след присъединяването към еврозоната?
Диана Русинова: Тази пътна маркировка не решава проблема
Политолог: Много по-важно е мнозинството какво ще реши, тоест упр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).