Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българка е проектирала най-модерната хирургия в Европа
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 13.11.2020Коментари (0)1919
© БГНЕС
313 болнични легла, 48 от тях - интензивни, разположени на 20,7 хиляди квадратни метра площ. Така изглежда новата сграда на Университетската клиника в Хайделберг, Германия, която отвори врати в началото на октомври.

Българката Ралица Йорданова е сред архитектите, работили по проекта, предаде "Дойче веле".

Ралица завършва 91 Немска езикова гимназия в София през 2003 година и заминава за Германия. Следва архитектура в Кайзерслаутерн, а след като се дипломира започва работа в едно архитектурно бюро в Щутгарт. Там само за три години и половина реализира над 50 проекта. "Работех по малки проекти - еднофамилни къщи, временни конструкции", разказва тя. Участва и в създаването на павилиона на "Фолксваген" за Олимпиадата в Сочи и други различни интересни проекти. 

През 2014 година обаче решава да се премести в по-голямо архитектурни бюро и така се озовава в "Tiemann-Petri Koch", които имат богат опит в проектирането на болници, жилищни комплекси, спортни зали и други.

Ралица се включва в екипа, който работи по новата сграда на Университетската клиника в град Хайделберг, провинция Баден-Вюртемберг. "Общата площ е над 52 хиляди квадратни метра. Използваемата - около половината. Останалото са коридори, връзки и технически площи", казва тя за проекта, който определя като “най-модерната хирургия в Европа."

Спешно отделение, лаборатории, операционни, аудитория и дори площадка за хеликоптер – с всичко това ще разполага впечатляващата сграда, чието изграждане струва над 200 милиона евро. 

"Аз се занимавах основно с вътрешната архитектура", разказва архитектката от България. “Започнах с приемните пунктове, в които пациентите отиват, за да бъдат насочени. Трябваше да се получи нещо красиво, но в същото време технически изискванията бяха изключително високи. Най-големи трудности представляваха противопожарните и хигиенните изисквания", обяснява тя.

Пандемията не повлиява сериозно на реализацията на проекта, тъй като строежът е вече във финалната си фаза. “Няколко крила на болницата бяха отворени предварително, за да могат да се ползват като отделения за Ковид-19", разказва архитектката. “Първоначално бяха пуснали едно крило на един етаж, впоследствие пуснаха и интензивни легла. В новото крило бяха докарани пациенти от Франция с хеликоптер". 

Кризата засега не се е отразила тежко на работата на архитектурното бюро. Има проекти, които са отложени, като например физкултурни салони, по които работи Ралица. Но тя казва, че общинските проекти ще бъдат реализирани. "Общината е на мнение, че проектите не трябва да бъдат спирани, за да се раздвижи икономиката", обяснява тя.

Предстои и изграждането на втората част от болницата в Хайделберг. "Това беше първият етап от строителството, който приключихме. Сега следва вторият, който трябва да започнем да планираме в началото на 2021 година", казва тя.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: