Българка е сред задържаните за финансиране на тероризъм

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:57 / 20.01.2019
1480
Соченият за лидер на организираната престъпна група, финансирала терористична дейност, се казва Мустафа и живее в София. Той е на 60 години, сирийски гражданин, има семейство и две деца.

Някои от съседите в сградата, където живее, не са го виждали отдавна. Според списъците на етажната собственост Мустафа дължи пари за нуждите на кооперацията.

"Аз доколкото знам, той има жена и две деца, които живеят в Швеция. Това е по негова информация, тоест по информация на жена му", разказа съседка от сградата.

Други съседи не са виждали обвиняемия повече от година, а по вратата на апартамента му има следи от влизане от спецслужбите, дори и счупен патрон.

Близо до Мустафа живее и основната му помощничка, а именно българка, която намирала клиенти за поръчки по схемата "Хавала" – тоест, чрез устни договорки по телефона или с и-мейли за предаване на пари, които физически са се пренасяли от посредник на посредник и така докато стигнат до крайния получател.

"Вторият начин е бил чрез закупуването на леки автомобили, които са били транспортирани до Сирия, където са били предоставяни на международни терористични организации", съобщи днес за бТВ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За година и половина през страната ни са трансферирани над 25 милиона евро, пресметнаха от обвинението. Засега не е ясен броят на международните терористични организации, за които са били предназначени парите.

Ясно е обаче, че нито едно от обвинените лица няма криминална регистрация, казаха още от прокуратурата. По-рано беше съобщено, че 6-ма души са с повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, след като ден по-рано в няколко града беше проведена мащабна операция и бяха задържани 43-ма души, повечето чужди граждани.

Сред тях е и българката, която според обвинението е помагала за превода на парите, а задочно обвинение има и за един мъж от престъпната група, който е обявен за международно издирване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).