Българската православна църква допуснала фатална грешка относно РС Македония

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:46 / 06.03.2021
1808
Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка“. Това каза пред Bulgaria On Air проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично. 

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква“, добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях“, категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България“, казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини“.

Виж коментарите (3)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).