Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български следователи сигнализират САЩ и Европа за натиск върху съдии
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 18.04.2023Коментари (1)531
©
Камарата на следователите в България (КСБ) сезира с писма представители на американски и европейски институции за притеснителното състояние на върховенството на закона в България, информират от Камарата.

Адресати на писмата на най-голямата магистратска съсловна организация у нас са Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, председателят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC, Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, представителите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

В писмата си следователите споделят притесненията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) на данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и извършват опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително и на главния прокурор, както и на висши полицейски началници.

Едно от лицата, които се визират в писмата на КСБ, е Цветан Василев, който вече девета година се укрива в Република Сърбия. Той е бивш мажоритарен собственик на бившата четвърта по големина на активите банка в България – Корпоративна търговска банка /подсъдим заедно с още 18 лица за източването й, като щетите от престъпленията са оценени на 2.5 млрд лв. или 1.3 млрд. долара/ и вероятно ползва за това руски средства и закрила. Известно е, че Василев е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, който беше санкциониран от САЩ във връзка с руската инвазия в Украйна. Освен това основен акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка е руската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на санкции. Беше изнесена информация, че същият е заплатил поне 350 000 долара на американски лобисти, част от адвокатската кантора "King & Spalding LLP" за включването на главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев в санкционния списък по Глобалния закон "Магнитски“, като отново има основание да се счита, че това е осъществено с капитали с произход от Русия .

Другите лица в този престъпен сговор също са засегнати от дейността на българските правоохранителни органи.

Пламен и Атанас Бобокови – едни от най-богатите българи, съвместно с бившия заместник – министър на околната среда и водите Красимир Живков и други лица, са подсъдими за ръководство и участие в организирана престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци от Италия, данъчни престъпления и изпиране на пари.

Те, също както и Василев, са използвали услугите на американски лобисти, чрез които да дискредитират българския главен прокурор в САЩ.

Красимир Каменов е лице, широко познато в престъпния свят, и понастоящем обвиняем за поръчково убийство на бивш високопоставен полицейски служител, като понастоящем има подозрение и се разследва негово поръчителство на още 5 убийства, както и 1 опит за убийство.

Овидиу Семенеску е румънски гражданин, свързан с тайните служби, чиято престъпна дейност е обект на разследване и по други наказателни производства. Другите лица в групата – Дилиян Георгиев и Тони Иванов, са осъществявали активно посредничество между тези лица, а журналистът Димитър Стоянов е имал задачата да получава и да разпространява компроматни материали.

КСБ подчертава пред евроатлантическите партньори на България, че действията на цитираните горе лица биха могли да накърнят и интересите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този натиск не би бил толкова голям! Ако България беше правова Държава! И ако един Следовател или Прокурор приличаше на лицата описани в Кодекса за професионална етика на Магистратите! Но за съжаление това не е така! България просто е една Феодална държава! Управлявана от Престъпни Разбойнически структури! Където Конституцията и Законите нямат никакво значение!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: