Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Български спасители се завърнаха, разказаха за ужаса в Турция
Автор: Екип Varna24.bg 20:07 / 14.02.2023Коментари (0)1232
©
В базата на Аварийно спасяване – Пловдив посрещнаха с хляб и сол 27 български доброволци- спасители от София и от Пловдив, които помагаха за откриване на живи хора под развалините след земетресението в Турция. Българският отбор е открил 31 живи души, които са извадени от специализирани екипи.

При завръщането им на родна земя в очите на мъжете и на жената, участвали в спасителната акция, имаше сълзи. "Трагедията там наистина е голяма – на терен останаха много хора без семейства, много деца загубиха родителите си. Едно детенце, колкото нея (посочва дъщеря си, която е около 3-годишна, облегната на рамото му), дойде и ме прегърна с една кифла в ръката. Обърнах се, за да не вижда сълзите ми", каза мъжът, преглъщайки емоцията си пред Nova.

"Ние бяхме надежда на тези хора навсякъде, където сме били. Видяхме много мъка в очите им, много хора има под развалините. В лагера, в който бяхме, имаше страшно много колеги от почти всички държави. Благодарение на четириногите ни приятели спасихме хора. Любовта към близките ме накара да се върна", каза спасителят, докато прегръща детето си.

Тази групата включва 27 доброволци от Пловдив и от София. Те за своя сметка, със собствена екипировка и оборудване заминаха преди седмица да издирват оцелели след земетресението в Турция.

Пътуваха с автобус, два джипа и единствената в България офроуд линейка, пригодена за спасителна дейност в подобна ситуация.

"Пристигнахме след 32 часа шофиране. От 10 часа вечерта разпънахме лагер и вкарахме оперативен екип на 24-часови смени. На другия ден дойде кучето – с български водач, но самото то е от Швеция. То много помогна при издирване на хора. Беше доста тежко, никой от нас не бе отивал на бедствие от такъв мащаб. Имаше квартали, които буквално бяха изравнени със земята. Получавахме задачи от оперативния център, правехме оглед на местата и там, където намирахме хора, подавахме информация, за да могат специализирани екипи да ги извадят. Имаме потвърдени 31 случая на живи хора, които са извадени по наша информация, от тях 12 са открити с кучето", разказа един от спасителите.

Студът бе едното изпитание, благодарение на автобуса, успяхме да оцелеем, единият ден температурите бяха минус 17 градуса. Другото изпитание – непрекъснато натрупващия се стрес и умора, обясниха спасителите.

"С нас имаше и сеизмично-акустичен микрофон. Надявам се да не се налага да се връщаме по такъв повод", каза доброволецът-спасител.

Водачът на кучето, помогнало за откриване на 12 души под развалините, каза, че то е трябвало да минава през железа, парчета желязо. "С кранове и машини ни вдигаха. Той (посочи кучето), е научен как се прави това. Кучето работи със специални обувки от кевлар, за да не си нареже краката", уточни спасителят.

Сред посрещачите бе и началникът на националната пожарна Александър Джартов.



Още по темата: общо новини по темата: 236
16.03.2024 »
07.03.2024 »
11.02.2024 »
03.02.2024 »
27.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: