Български университет в Молдова запазва своята академична автономия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:47 / 16.07.2022
790
Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак“ в Република Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност.

Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде определен като учебно заведение, подлежащо на сливане с Педагогическия държавен университет "Йон Крянга“ в Кишинев, съобщава пресцентърът на българския президент Румен Радев.

В писмо до Радев от ръководството и академичната общност на университета информират за решението и изказват признателност към българския държавен глава за оказаната подкрепа.

От ръководството на висшето училище посочват също така, че своевременната и ефективна намеса на българския президент за каузата за запазване на единствения засега университет в чужбина със засилено преподаване на учебни дисциплини по българска филология, българска история, българска музика и българска култура, е показател за ефективна защита на интересите на българите по света.

Ролята на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак“ за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска общност в Молдова и като решителен фактор за развитието на приятелските отношения между двете държави, беше във фокуса на телефонния разговор на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли т.г. 

Българският държавен глава оцени високо конструктивното отношение на молдовските институции и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Молдова, която получи официален статут на страна, кандидатстваща за членство в ЕС, се казва още в информацията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).