Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българските евродепутати настояват за приемане на България в Шенген
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 05.10.2022Коментари (0)571
©
Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, подкрепен от нашите политически групи ЕНП, С&Д, "Обнови Европа" и ЕКР, ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече, се казва в декларация на българските евродепутати, изпратена до медиите.

Ето пълния текст на декларацията:

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, подкрепен от нашите политически групи ЕНП, С&Д, "Обнови Европа" и ЕКР, ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече.

Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент. През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепен от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници – сухопътни, морски и въздушни. През месец май, ЕК представи годишния доклад за състоянието на Шенген за 2022 г., като в него за пореден път се призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, чрез пълноправното приемане на България и Румъния. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви.

До този момент обаче, решението на Съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.

Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици - икономически и политически.

Ние, българските представители в Европейския парламент, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало. От момента на присъединяването си към Европейския съюз през 2007 година България изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница, като през годините непрекъснато е доказвала, че е надежден и предвидим партньор. Време е освен задълженията, страната ни да поеме и правата, които Шенгенското пространство дава на гражданите и бизнеса.

Отмина времето на поносимостта към вечното чакане за отмяна на двойните стандарти. Време е за действия!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: