Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българските полицаи гневни след смъртта на колегата им Петър Бъчваров
Автор: Екип Varna24.bg 22:32 / 09.11.2022Коментари (0)1063
© БНТ
Подсилване на редиците на "Гранична полиция" с нови служители, обучения за работа с дългоцевни оръжия, а впоследствие и спиране на командироването на полицейски служители от вътрешността на страната. Това предвижда ръководството на главната дирекция като мерки за решаване на проблемите по границата. Същевременно обаче гранични полицаи продължават да съобщават в социалните мрежи за ежедневните трудности, които срещат в работата си, съобщава БНТ.

В социалните мрежи гранични полицаи, както и служители на МВР от вътрешността на страната, които са били командировани по границата съобщават за проблеми с екипировката, липсата на специално оборудване, липса на обхват и невъзможност за комуникация. Виждат се и мнения, че граница не може да се охранява ефективно с пистолет. Днес стана ясно, че ще бъде увеличен щата на дирекция “Гранична полиция" с близо 1300 души. Очаква се първите 150 от тях да бъдат обучени до март идната година. Целта е да се спре командироването на полицейски служители от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са специално обучени и запознати със спецификите на терена.

Колеги на загиналия граничен полицай реагираха на новината за смъртта му с тъга и гняв. В социалните мрежи, служители на МВР от различни звена, работили и на границата, говорят за проблеми с оборудването, комуникациите и организацията.

Facebook потребител: “Бях там май месец и видях какво и как се случва. Още тогава ми беше ясно, че е въпрос на време да се случи нещо подобно. Няма как двама човека да задържат група, както се случи в нашия случай - двама срещу 26, в средата на гората, в нищото, без никаква връзка, ни обхват на станция, да не говорим за телефон. Не бяха решили, не бяха ни приключили..."

Facebook потребител: “Два пъти съм бил на границата през 2013 г., от първите. И още тогава се виждаше, че не може да се охранява с пищовчета и сопи от мъждрян... Калашникът е много добро оръжие в ръцете на този, който е ходил в казармата и може да го използва адекватно..."

Facebook потребител:“То дрехи за зимата няма, вие оръжия... Пълна трагедия..."

Бивш граничен полицай и приятел на загиналия Петър Бъчваров заяви, че наличните ресурси от хора и оборудване на границата са недостатъчни:

“Те лични средства нямат, имат по един пистолет и това е. Има бронежилетки само при специални случаи, всичко останало е облекло".

Намерихме за коментар бившият граничар Бойчо Биволарски. Когато е служил преди повече от 40 години, за охраната на границата се е използвало дългоцевно оръжие.

Бойчо Биволарски - бивш граничар: "Ние тогава бяхме въоръжени като граничари с автомат "Калашников". Когато аз служех, ние задължително преминавахме тримесечен батальон, след това ни даваха кратка отпуска и след това ни качваха по заставите. Ние бяхме подготвени и физически, и психически и военному или стрелково".

Иво Друмчев е инструктор в учебен център за подготовка на кадри за въоръжена охрана и сигурност. Казва, че от ключово значение е оборудването, но и обучението, а знанията и уменията да се опресняват периодично.

Иво Друмчев - инструктор център за подготовка на кадри за въоръжена охрана и сигурност: "Ако човек, който не е стрелял до сега, давам пример с дълго оръжие, на нас са ни необходими минимум 300 патрона, за да той да почне да стреля безопасно. Не бих казал точно - безопасно, да спазва мерките за безопасност. И от там може би още 300 или 400 патрона, за да се научи да стреля както трябва. Но проблемът при стрелбата е, че тя не е като велосипеда Тя трябва да се поддържа постоянно. Всеки един добър стрелец трябва да стреля минимум по 100 - 150 патрона на седмица".

Директорката на "Гранична полиция" заяви, че обучение ще има. "

Росица Димитрова - директор на ГД “Гранична полиция": "Нашите сектори, специални и тактически звена, както и мобилните групи, имаме и дългоцевно оръжие, сега след инцидента, това, което разпореди министърът и главният секретар, ще започнем интензивно обучение за ползването на тези дългоцевни оръжия с оглед превенция и с оглед да наистина да бъдем готови, да бъдем обучени".

Освен служители на МВР, границата в момента охраняват и 150 служители на армията, отделно 40 души, които се грижат за логистичната поддръжка. Данните съобщи в НС служебният министър на отбраната. Той заяви, че военнослужещият, който е патрулирал със загиналия полицай, е бил въоръжен с автомат.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "По време на самия инцидент са произведени изстрели от военнослужещия, така че той е използвал автомат Калашников, всеки един военослужещ е въоръжен с тактическо елече, на което в предната част са монтирани три пълнителя, четвъртият е на автомата".




Още по темата: общо новини по темата: 21
03.01.2023 »
19.12.2022 »
11.11.2022 »
10.11.2022 »
09.11.2022 »
09.11.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: