Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българските спасители издирват оцелели от наводнените райони на Скопие
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 08.08.2016Коментари (0)1412
© БГНЕС
Българските спасители и пожарникари в момента са в един от най-пострадалите квартали на Скопие. Това заяви за БГНЕС от македонската столица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той припомни, че от Столичната община са изпратени два екипа за аварийно-спасителна дейности и от Българската пожарна още два екипа за аварийни дейности за отводняване на сгради.

"Първата задача, която е поставена на нашите хора е търсене и спасяване на евентуално пострадали граждани. Поне още десет човека продължават да бъдат издирвани. Втората задача е изпомпване на вода", каза главен комисар Николов.

Той съобщи, че всеки момент заедно с началника на кабинета на министър-председателя ще проведат работна среща с Кризисния щаб. "Около 10.30 часа българско време трябва отново да се съберат и да се изговорят изпълнението на задачите от миналото денонощие и какво предстои от тук нататък. В общи линии кипи сериозен труд", заяви главен комисар Николов и подчерта, че: "Всички организации, които имат отношение към това природно бедствие работят координирано".

Днес е в съседна Република Македония е ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията, при които загинаха 21 души. Късно тази нощ правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово, които най-много пострадаха от лошото време в нощта на събота срещу неделя. Кабинетът отпусна и финансова помощ за семействата на загиналите в размер на 300 000 денари, около 10 000 лева.

Над 1000 души са евакуирани, а около сто души са ранените при наводненията. Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в съседна Република Македония. Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал "Ченто", където има и най-много жертви.
От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България.

Българското правителство създаде център за координация за изпращане на помощи, а от тази нощ българските пожарникари са на мястото на трагедията.

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали.

"С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите", се казва в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: