Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българският министър на културата Велислав Минеков се срещна в Скопие с колегата си от РСМ Бисера Костадинова - Стойчевска
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 25.11.2022Коментари (0)723
©
Българският министър на културата Велислав Минеков се срещна в Скопие с колегата си от РСМ Бисера Костадинова - Стойчевска. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на културата. 

В основата на разговора между двамата министри бе подписаната през март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между двете държави за периода 2022 – 2025 г. Г-жа Бисера Костадинова – Стойчевска акцентира върху механизма за засилване на сътрудничеството между България и РСМ, а именно работните групи, проведени през 2022 г. Министър Костадинова – Стойчевска изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център (КИЦ) на България в Скопие. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на културата. 

Министър Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че КИЦ ще има нова сграда в Скопие, което е предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той потвърди, че новата програма е изключително обхватна и с повече конкретика по отношение на културния календар. Българският министър на културата държи на обмена в художественото образование. Разкрити са 2 допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РСМ по моя идея, съобщи още министър Минеков. Много добра идея са и съвместните археологически проучвания, както и участието в общи консервационни и реставрационни проекти.

Двамата министри обсъдиха и състоялата се през 2019 г. в Археологическия музей в Скопие изложба "100 години Требенище“, която е предизвикала голям изключителен интерес и отзвук. По редица причини проектът се е забавил, изложбата не се състояла все още в Белград, но сега предстои откриването й в София.

Опазването на културното наследство бе друг акцент в разговора. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: