Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българският паспорт - 16-и по сила в света
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 27.10.2017Коментари (0)1277
©
За първи път азиатска страна има най-силния паспорт в света. Сингапур победи Германия в класацията на международната консултантска компания Arton Capital на най-добрите паспорти, а българският паспорт е поставен на 16-о място. 5,6-те милиона сингапурци, притежаващи червения паспорт, могат да влизат в 159 страни, без да им е необходима виза, пише profit.bg.

Германия е на второ място със свободен достъп до 158 страни. Третото място поделят Южна Корея и Швеция - притежателите на паспортите на двете страни могат да влизат без виза в 157 страни. Жителите на Дания, Испания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Норвегия и Великобритания са притежатели на четвъртия най-силен паспорт в света, осигуряващ им свободен достъп до 156 страни. 

Гражданите на Австрия, Белгия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швейцария могат да влизат свободно в 155 страни, което превръща паспорта им в петия най-силен в света. Шестото място поделят Канада, САЩ, Малайзия и Ирландия, чиито граждани могат да влизат без виза в 154 страни. На седмо място са Нова Зеландия, Гърция и Австрия - паспортът на тези страни осигурява безвизов достъп до 153 страни. 

Осмото място се поделя между Исландия, Малта и Чехия, чийто паспорт дава на гражданите им право на безвизово пътуване в 152 страни. Унгарците притежават деветия най-силен паспорт в света, даващ им право да пътуват свободно в 150 страни. А десетката се допълва от Латвия, Литва, Словакия, Словения и Полша, чийто паспорт дава право на безвизово пътуване в 149 страни. България дели 16-о място с Румъния, Чили, Монако и Аржентина. Българският паспорт дава право на безвизово пътуване до 143 страни в света. Преди страната ни в класацията са Бразилия, Хърватия, Кипър, Лихтенщайн и Естония. 

Припомняме, че от 1 май отпаднаха визите за Канада за българи, които в последните десет години са притежавали такава виза или валиден документ за влизане в САЩ. От 1 декември всички българи ще могат да пътуват без визи в Канада. САЩ облекчиха процедурите за получаване на визи от българи, но засега не се предвижда пълната им отмяна. 

Афганистанците притежават най-слабия паспорт в света, който им дава право да влизат свободно само в 22 страни в света. В дъното на класацията са още няколко страни, разкъсвани от военни конфликти - Ирак и Пакистан (26), Сирия (29), Сомалия (34). Бъдещи отличници Изпълнителният директор на Arton Capital Филип Мей очаква две групи независими държави да продължат да подобряват силата на паспортите си. "Това са малки страни, които не са заплаха за никого, и отворени, смарт страни, особено когато там има силна правова държава", каза Мей, цитиран от CNN. В тази група попадат сингапурците и шестте страни от Организацията на Източнокарибските държави (Сейнт Китс и Невис, Антигуа и Барбуда, Доминиканската република, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Гренада).

"От друга страна, страни, членуващи в наднационални организации, или които са в конфликт с други страни, имат повече затруднения. В наднационална организация, когато една страна има проблем с трета страна, всички останали са засегнати. Получава се ефект на доминото. Ако страната Х има проблеми със страната Y и й наложи визови ограничения, Y ще отговори. Но ако X членува в Шенген, тогава всички страни членки на Шенген ще трябва да отговорят и най-вероятно впоследствие също ще получат визови ограничения", обяснява Мей. Купуване на паспорти "Безвизовата глобална мобилност стана важен фактор в днешния свят", каза Арманд Артън, основател и президент на Arton Capital, по време на Глобален граждански форум, който се проведе неотдавна в Черна гора.

"Все повече хора инвестират стотици хиляди долари всяка година във втори паспорт, за да осигурят по-добри възможности и сигурност на семействата си", допълни той. Как се получава паспорт на страна, в която не живеете? Тук се намесват компании като Arton Capital, които помагат на хора с високи нетни доходи да включат свои граждани в инвестиционни програми, при които инвестирането в икономиката на дадена страна може да осигури лесен достъп до по-силни паспорти. Как се съставя индексът? Като се анализира достъпът, който националните паспорти осигуряват до страни от цял свят. Индексът предоставя "безвизов резултат" - броя на страните, които притежателите на даден паспорт могат да посетят без виза или с получаване на виза при пристигането им. Освен това авторите вземат предвид и индекса на Организацията на ООН за човешко развитие. В индекса са включени паспортите на 193 страни членки на ООН и шест територии - Тайван, Макао, Хонконг, Косово, Палестинската автономия и Ватикана. Териториите, анексирани от други държави, са изключени.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: