Българското знаме ще бъде издигнато на 55-метров метален пилон

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:46 / 29.08.2022
1068
Община Ямбол обяви обществена поръчка за доставка на 55-метров метален пилон, на който ще бъде издигнато на хълма Боровец българското знаме.

Пилонът ще се състои от 6 части, напречното му сечение ще е полигонално (16-стенно), а надлъжното - пресечен конус. Той ще бъде изпълнен със заварена метална конструкция. А спускането и повдигането на знамето до върха ще се извършва със система за повдигане и спускане, пише "Патриотичен Десант".

Прогнозната му цена е 81 666,67 лв. без ДДС. Много е верояттно той да бъде най-високият към момента, монтиран в страната.​ Пространството около него предстои да бъде облагородено и там ще бъде монтирана паркова мебел.

В дарителската кампания за поставянето на пилона, на който ще се вее родният трикольор, се включиха множество ямболски жители и фирми. Тя беше инициирана на 6 март по повод 149 години от рождението на Стилияна Параскевова, жената с ямболски корени, която 14-годишна ушива и извезва Браилското знаме, превърнало се в първообраз на националния ни трибагреник.

Идеята за изработването на флаг с бял, зелен и червен цвят, който да предвожда българското опълчение в боевете по време на Руско-турската война, е на нейния баща - ямболския родолюбец Иван Параскевов, който я напътства: "Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата "Б". Горе бялото, горе България!".

Знамето е предадено на 8 май 1877 г. в Плоещ на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на освободителната война.

Иначе за първи път българският национален трибагреник е узаконен от Учредителното събрание във Велико Търново на 26 март 1879 г.

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното дружество "Майка", основано от Йорданка Филаретова. Особено дейна е по време на Първата световна война, когато трябва да се обхождат различни райони на София и да се издирват бедни семейства, самотни войнишки съпруги и деца сираци, за да им се окаже помощ с храна, пари или дрехи, събирани преди това от дружеството. За тази се дейност тя получава медал.

Хълмът Боровец, където ще се вее националният ни флаг в израз на национална гордост и почит към личността и делото на Иван и Стилияна Параскевови, е любимо място за отдих на ямболии. Той е разположен в североизточната част на града на Диана и се слави със своят чист въздух. Но по-известен е с мащабния си панорамен поглед над Ямбол и телевизионната кула.

Любопитен факт е, че нейната височина е 52 метра, така че пилонът със знамето ще е с три метра по-висок от нея.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).