Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Булгартабак холдинг" е изкупил обратно дял в Lafka
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 05.03.2015Коментари (3)1274
© Varna24.bg
След като преди година "Булгартабак холдинг" обяви, че е продал дъщерното си дружество "Табак маркет" на външна за групата компания, в края на миналата година производителят на цигари е изкупил обратно малък дял от дружеството, което развива веригата Lafka, пише "Капитал". 

Това е видно от бележките към консолидирания финансов отчет на холдинга за 2014 г., подаден преди дни до борсата. Както продажбата, така и обратната покупка става при напълно непрозрачни условия за миноритарните инвеститори и регулатора. Не е обявено нито кой е мажоритарният собственик на веригата, нито защо се е наложило частичното обратно изкупуване и на каква цена са сделките. 

Казусът е важен, защото "Булгартабак" е второто най-голямо публично дружество на борсата. Откакто то е под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски (по думите на предишния му партньор Цветан Василев), спазването на законовите правила на капиталовия пазар е по-скоро изключение.

Сделка с история

Сагата с "Табак маркет" започна точно преди година, когато в консолидирания финансов отчет на холдинга се появи информация, че "Булгартабак холдинг" и дъщерното му дружество "Благоевград - БТ" са прехвърлили притежаваните от тях дялове във веригата (общо 100%) на купувачи извън групата.

Оповестяването на сделката изпревари с няколко месеца общото събрание на акционерите, на което според правилата на капиталовия пазар тя трябваше да бъде разрешена. Нещо повече - формалното одобрение на продажбата бе получено въпреки опитите на Комисията за финансов надзор (КФН) да й противодейства, налагайки ограничение върху правата на мажоритарния собственик. 

Той не се съобрази със забраните на регулатора и си гласува разрешение за сделката от общото събрание на акционерите въпреки недоволството сред малките акционери.

Година по-късно публичното дружество продължава да крие информация за това на кого продаде "Табак маркет" и на каква цена. А това представлява интерес не само заради накърнения интерес на акционери в публична компания, но и заради факта, че обектът на продажбата е ключов играч, който контролира продажбите на дребно на вестници и цигари и в определени региони е почти монополист.

Случаят стана повод за образуването на съдебни дела, като най-важното от тях още чака решение от Върховния административен съд.

Завръщане без обяснение

Сега с новия отчет става ясно, че "Булгартабак холдинг" е подписал споразумение за обратно изкупуване на миноритарен дял от прехвърлените през годината акции на "Табак маркет". 

В обяснителните бележки към консолидирания отчет се уточнява, че става въпрос за пакет от 34.8%. У кого е другият дял от "Табак маркет" остава тайна, тъй като липсват вписвания по партидите в Търговския регистър и т.нар. публично дружество не е разкрило тази информация. Комисията за защита на конкуренцията също зажумя за сделката, въпреки че регулаторът трябва да одобрява смяната на собствеността в големи дружества.

Според данните на холдинга през миналата година в него са постъпили 42.6 млн. лв. от продажба на дъщерни предприятия, а в отчета за разходите при балансова стойност на продадени активи е записана сумата 38.9 млн. лв.

Освен сделката с "Табак маркет" в тази графа по всяка вероятност се включва и продажбата на 60% от дъщерното предприятие Bulgartabac Trade, което е регистрирано в Дубай, за което също има оповестяване в междинния доклад за дейността, придружаващ консолидирания отчет.

"Капитал" изпрати въпроси до пресцентъра и дирекцията за връзки с инвеститорите на публичното дружество, за да изясни цената на сделката и причината за сключването й, но до редакционното приключване на броя не получи отговори.

Продажба под малък въпрос

Според юристи, до които "Капитал" се допита, въпреки че е сключена при явно погазване на правилата (продажбата е преди гласуването на общото събрание, а на него е разкрита информация с едно изречение), сделката за "Табак маркет" отпреди година не може да бъде обявена за нищожна автоматично. 

Необходимо е тя да бъде провъзгласена за такава от съда, който пък да бъде сезиран от КФН или от друго лице с правен интерес. А междувременно, тъй като няма данни на сайта му, регулаторът най-вероятно е пропуснал 3-месечния срок, в който е можел да санкционира дружеството за случилото се на общото събрание през юни. 

С това дава шанс на "Булгартабак холдинг" да спечели ключовото дело във ВАС. Отделно Законът за КФН дава право на заместник-председателя на управление "Надзор на инвестиционната дейност" да провъзгласява нищожност на сделки, сключени в нарушение на Закона за публичното предлагане на ценни книга (ЗППЦК), както и да отменя решения, взети на общи събрания в публични дружества, когато те противоречат на ЗППЦК. 




Още по темата: общо новини по темата: 2
23.02.2020 »
22.02.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А тротоарите, защо не им ги пишете към холдинга?
+5
 
 
В 21-ви век, в държава от ЕС, нагледен пример за приказката "за милиони няма закони"... Спете роби!
Aнонимен
на 05.03.2015 г.
0
 
 
Далаверите продължават а Независимата Съдебна Власт спи, спи или се прави на заспала.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: