Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на електронни четци и книги
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 05.09.2010Коментари (1)955
©
Тази година продажбите на електронни книги за първи път надминаха тези на класическите си събратя в Съединените щати. Пак там миналата година са продадени около 3 милиона електронни четци - устройствата, на които се качват дигиталните четива. Очаква се през 2010 година числото да е двойно по-голямо. У нас тези машинки все още не са добре познати - главно поради слабото им предлагане на българския пазар. Какви обаче са техните плюсове и защо все повече хора на запад ги предпочитат?

Хартията срещу технологиите. Поредният рунд от битката между ново и старо. Специалисти предсказват, че книгите са следващият сектор, след музиката и киното, който ще бъде достигнат от онлайн революцията.

Александър Кръстев - редактор на електронен сайт: "По-лесно е за носене, отчасти е по-лесно и за четене. Разбира се, има си и своите недостатъци - заклетите читатели веднага казват, че им липсва допира на страниците, мириса на прясна хартия, дори на мастило."

Романтиците имат право, но пък елетронните четци си имат много плюсове. Освен че не убиват дървета, те се произвеждат по-лесно, по-бързо, по-евтино. Четците събират цяла библиотека в нещо много леко, супер са за път и почивка, запазват автоматично страницата, на която си, заобикалят цензурата, а батерията им издържа до две седмици. А специалното електронно мастило дори не вреди на очите и не се влияе от светлината.

И все пак традиционалистите с носталгия припомнят, че "къща без книги е като стая без прозорци" и не искат и да чуят за новите тенденции в четенето. Така че вероятно опасенията за смъртта на печатната книга са силно преувеличени. Тя ще си съжителства с дигиталната, както вестниците с онлайн агенциите. А погледнато по-философски: какво всъщност е книгата? Или ако перифразираме твърдението на Оскар Уайлд, няма дигитални и печатни книги, само добри и лоши.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Преди два месеца Уол Стрийт Джърнъл имаше добра статия по въпроса, която разбира се беше в чисто икономически аспект. Първо, електронните четци свалиха цените на хартиените книги чувствително - бестселърите в хартиен формат вече масово се продават за около 15 долара при нормална цена между 25 - 35 допреди няколко месеца. Уви, все още електронните устройства не са икономически обосновани за т.н. "небрежни читатели", които прочитат до 7-8 книги годишно. От друга гледна точка, електронните четци страшно много стимулират ученето. Аз съм тъпо говедо, но ноември месец миналата година взех един Киндъл подарък за рожденния ден на половинката и от тогава е изчела повече книги, отколкото аз ще прочета за 4 живота занапред. Масово електронните книги в момента обаче са по около 9-10 долара, което никак не е евтино при положение, че хартиените варианти са 2-3-4 долара отгоре. При електронните книги след четенето не можеш да ги продадеш, което е кофти когаот се окаже, че си купил книга, която ти харесва и не заслужава да е в библиотеката ти. За мен перфектния баланс (нещо, което започна да става с музиката) е да си купиш хартиената книга и с нея веднага да получиш и електронна версия, която да четеш на устройството за четене на книги. Ако не ти хареса книгата - можеш да продадеш хартиената за някой друг лев и да си избиеш част от дадените пари за нея. Ако ти харесва - поставяш я гордо на рафта с книгите, явно е заслужила своето място там. При все положения все още има какво да "учим" тук в България, защото към момента нито едно списание не се предлага да се абонираш в електронен формат за него и да го четеш на подобно устройство. А новият Киндъл и Нуук са на цени от около 110-140 долара, което ги прави много достъпни (пак казвам, за хората които четат).
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: