Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бум на измами в интернет, сред потърпевшите е и известна родна звезда
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 11.03.2021Коментари (1)1110
©
Бум на измами с източени банкови карти след покупки в интернет. За това сигнализират десетки зрители на NOVA. 

Само за ден в ГДБОП са постъпили 70 сигнала за измами в интернет. Като излъганите до този момент са хиляди.  При най-новата схема, за да създават легитимност, измамниците използват името и логото на куриерска компания.

В мишени този път се превръщат не купувачи, а търговци, публикували оферта за продажба на различни стоки. За им бъде платено за поръчката, те са препращани към фалшиви страници за разплащане, които имитират сайта на куриерски фирми. Вместо да получат парите си обаче, банковите им сметки оставали празни. Преди месец певицата Милена Славова открива, че банковата й сметка е сериозно олекнала

"Една сутрин видях, че от картата ми липсват 29 евро", разказа тя.

След бърз преглед на транзакциите разбира, че сумата не е еднократно теглена, а всеки месец. "Скритите" такси, оказва се, започват да се трупат след покупка от чуждестранен сайт. При регистрацията певицата въвежда име, както и информация за картата, за да плати автоматично при поръчката в платформата. Без да разбере обаче, с личните й данни се активира месечен абонамент към напълно непознат сайт.

"В продължение на две години на всяко 5-о число от месеца са ми дърпали по 29 евро", каза оше Милена.

Така за две години картата й е на минус повече от 700 евро. Милена търси съдействие от банката. От там веднага й блокират картата.

"За да се стигне до възстановяване на парите, трябваше да наема адвокат. От банката ми казаха, че могат да ми ги върнат само ако са минали не повече от 45 дни, а в крайна сметка са минали две години. И след няколко такива срещи с хора от банката се стигна до това, че обещаха да ми ги възстановят", каза още певицата.

Милена твърди, че немалко нейни приятели също са пострадали при подобна измама след покупка в интернет. За певицата това също не е първи случай на измама. Преди 10 години сметката й олеква с 9000 паунда, докато живее в Англия.

Схемата е класически пример за фишинг, при който хакери събират лични и банкови данни при покупки от непроверени онлайн магазини, разкрива експертът по киберсигурност Георги Димитров. За да не се усетят "скритите" такси от абонамент, при този тип фишинг сайтове киберпрестъпниците обикновено теглят малки суми, но често.

"Човек много пъти не усеща разликите в движенията на сметките си, защото ако абонаментът е 1-2 евро на месец, няма да го открием", поясни Димитров

Бум на опитите за измами в интернет по време на пандемията, отчитат и от МВР.  Хакерите източват сметките на потребителите по 5 схеми, а най-често става дума за фишинг атаки, разкриват експертите.

Сюжетите и сценариите са най-различни, но крайната цел е винаги една – да се достигне до банковите данни на жертва. През последните дни стотици потребители са атакувани по нова схема. Този път в мишени на хакерите се превръщат не купувачи, а търговци в платформи за безплатни обяви. Сред потенциалните жертви е и Милена Киркова. След публикуване на оферта за продажба на сувенири, на телефона оставен в обявата, с нея се свързва кандидат-купувач.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сериозно олекнала,с няма и 60 лв.Ай стига,бе...Как разбра!!?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: