Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бумът на недвижимите имоти, които направиха много хора богати, приключи
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 24.11.2023Коментари (0)687
©
След повишението на лихвените проценти от страна на централните банки по света, жилищните пазари в много страни изпаднаха в шок. А това доведе до една нова реалност: бумът на недвижимите имоти, които направиха много хора богати, приключи.

Проблемите на жилищните пазари по цял свят се колебаят между по-високите разходи за заеми и недостига на жилища, който държи цените високи, което прави имотите скъпи и недостъпни в много региони, пише Bloomberg.

Американският жилищен пазар на практика е замразен – собствениците с ниски лихвени проценти не са склонни да продават, а за купувачите нито е изгодно, нито има голям избор заради липсата на предлагане.

Събитията могат да се развият по различен начин във всяка държава, но каквото и да става на отделните пазари, потенциално ще доведе до забавяне на глобалните икономики, след като жителите започнаха да отделят повече от доходите си за имота, независимо дали го наемат, или е техен и го изплащат.

Според експерти предстои бавен спад на цените в развитите икономики, а не срив. Малко вероятно е икономическото забавяне да доведе до много загуби на работни места, което да причини проблеми в жилищния сектор.

Нова Зеландия беше един от най-засегнатите жилищни пазари в това отношение. Цените на имотите се покачиха с почти 30% спрямо 2021 г. Спасителен пояс за много домакинства беше силният ръст на заплатите и заетостта", казва Шарън Золнер, главен икономист в ANZ в Окланд.

Жилищният бум в глобален мащаб през последното десетилетие превърна недвижимите имоти в бърз път към богатство в страни като Нова Зеландия, Австралия и особено Канада, където десетки хиляди хора решиха да инвестират парите си в жилище. Но по-високите лихвени проценти внезапно обърнаха нещата.

Хората, купуващи жилище "на зелено“ се превърнаха в ключов източник на финансиране за строителните предприемачи през последното десетилетие и тяхното оттегляне вече доведе до забавяне или отмяна на хиляди планирани жилища в Торонто например.

Подобна ситуация се развива и в Европа, където по-високите лихви и нарастващите разходи за строителство може да увличат напрежението в предлагането. В Германия новите разрешителни за строеж са намалели с над 27 на сто през първата половина на годината, а във Франция те са с 28% надолу до юни.

Швеция е претърпяла най-лошия си спад от кризата през 90-те години на миналия век. Темповете на строителство се движат на по-малко от една трета от това което се смята за необходимо, за да се справи с търсенето от страна на купувачите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: