Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора намалява консумираната енергия
Автор: Екип Varna24.bg 11:33 / 07.10.2022Коментари (0)1834
©
Голяма част от сградния фонд в България има нужда от енергийно саниране, поради остарели технологии на строителство или лошо стопанисване. През следващите 10 години трябва да бъдат санирани около 750 000 жилища. От основен ремонт се нуждаят над 400 000 панелни апартамента, 150 000 жилища в стоманобетонни сгради и 170 000 в масивни, съобщават от "Активни потребители".

Полезни съвети за отоплението

- Когато проветрявате, по-добре отваряйте широко прозорците за кратко време, отколкото леко отворени прозорци за продължителен период.

- Не отоплявайте цялото жилище само с един радиатор. В този случай радиаторът ще работи максимално, разпределителят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

- Обърнете особено внимание на решетките, мебелите и завесите пред радиаторите – преградите пред отоплителните тела водят до загуба на част от топлината. Това намалява ефективността на радиатора и увеличава потреблението на топлинна енергия.

- Недобре уплътнените прозорци и врати, както и лошата топлоизолация на жилището са фактор за увеличено потребление на топлинна енергия. Уплътнете добре вратите и прозорците на жилището - така ще намалите количеството на топлинна енергия, необходимо за затоплянето на помещенията. Добре уплътнените врати и прозорци, както и добрата топлоизолация на жилището са важен фактор за постигане на комфорт с по-малко топлинна енергия.

- За да избегнете преразход на топлинна енергия от радиаторите, никога не оставяйте радиаторните вентили на максимална позиция. В това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката ви.

- Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище. По-икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, когато сте на работа, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на вашия комфорт.

- Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището или дадено помещение няма да се използва - не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението "*". Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

- Ако не ползвате помещението за по-кратък период от време (например в рамките на деня), поставете вентилите на положение 1 или 2 и по този начин - когато се върнете в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли, когато върнете вентила в желаната позиция.

- Следете за повреди в крановете на мивките и душовете във вашето жилище. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. Не допускайте повреда на крановете и при наличие на такава вземете незабавно мерки за отстраняването й.

- Ако отоплението е пуснато, но радиаторите не греят добре – възможно е в тях да има въздух. За да ги освободите от въздуха, отворете всички термостатни вентили на максимална степен за 5 дни. Ако няма резултат от отварянето на вентилите, трябва да потърсите квалифицирана помощ. За да предотвратите появата на подобен проблем, преди новия отоплителен сезон оставете вентилите отворени на максимална позиция.

- Ако радиаторът грее при затворен термостатичен вентил - възможно е това да се дължи на появата на твърди частици в инсталацията – те пречат на нормалната работа на вентила. В този случай, ако неколкократното рязко затваряне не помогне, съществува възможност за машинно и ръчно почистване. При възникване на подобен проблем, също трябва да се консултирате с експерти.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: