Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бялата мида става все по-търсена
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 08.08.2016Коментари (0)1074
©
Наред с рапана расте икономическият интерес и към другите нерибни ресурси. В момента това особено важи за мекотелите и по-специално за бялата мида, заяви за в. "Черно море" доц. д-р Елица Петрова, вр.и.д. директор на Института по рибни ресурси.

Всъщност става дума за три вида бели миди, които имат различни местообитания: бялата пясъчна мида Chamelea gallina, Mya arenaria и третата - Донакс. Общото, което ги характеризира, е, че образуват големи струпвания в плитките води, което ги прави лесни за експлоатация, и се характеризират със сравнително кратък жизнен цикъл. Ако натрупаните количества, и то в плитки води, не бъдат експлоатирани, те отмират от само себе си. Тук проблемът е единствено в това, че промишлен добив може да се реализира с тралиращи средства, който отново води до въпроса за дънното тралиране и екологичните последици от това, каза доц. Петрова.

"При този добив не е приложим уловът с бийм трал. Траловете за добив на бели миди са въоръжени със "зъби", които се забиват на дълбочина до 20 см и разрушават биотата. Най- мащабното изследване на ИРР върху бялата мида Chamelea gallina беше проведено през 2003 г., продължи тя. То обхвана 10 находища пред българския бряг, като наред с биологичното изследване на вида беше направена и оценка на общия и на промишления запас. Тогава към нашите находища имаше интерес от холандски и италиански фирми, тъй като в средиземноморските страни бялата мида традиционно участва на трапезата им. Интересът им беше продиктуван от изчерпването на този ресурс по тяхното крайбрежие и търсеха алтернативни места за неговата експлоатация. По тази причина имахме шанса да работим с холандски специалисти с опит в експлоатацията на белите миди и отглеждането им като аквакултура."

И сега в ИРР търсим начини за осигуряване на финансиране за изследвания в тази насока, каза още доц. Петрова. Те ще бъдат насочени към биологията и местообитанията им, за да се направи актуална снимка на находищата и на реалния промишлен запас. След това на фокуса ще бъде разработването на ефективни технологии за тяхното отглеждане като аквакултури. Добър пример в тази насока могат да бъдат работещите вече технологии за ферми за черна мида по българското крайбрежие, които достигнаха над 30, и броят им продължава да нараства. Забелязва се нарастващият интерес на частния бизнес за изкуствено отглеждане на различни мекотелни видове.

Има и още нещо - с разширяване експлоатацията на черупчестите морски организми възникват проблеми с определяне на зоните, в които те се отглеждат, за тяхната стандартизация относно екологичния им статус и т.н. Подобна стандартизация отдавна действа в съседна Гърция. И това ще бъде още една задача пред Института по рибни ресурси, допълни доц. Елица Петрова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: