Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бюджетната комисия одобри намалената ставка на ДДС и компенсациите за тока
Автор: Екип Varna24.bg 22:49 / 22.12.2021Коментари (0)1405
© БТА
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри предлаганите от Министерския съвет допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи за тази година, съобщи БТА.

Допълнително 750 млн.лв ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер от 1 януари догодина.

Отново заради преизпълнението на данъчните приходи парламентарната комисия одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 450 млн.лв. Те ще са за компенсация на високите цени на тока за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

Министерството на финансите има преизпълнение на бюджета от добре събрани данъчни приходи поне с 1,2 млрд.лв., така че предлагаме тези пари да бъдат разходвани първо да се подсигурят пенсионерите с ковид добавка от по 60 лв. от 1 януари до 31 юни 2022 г., като преводът към НОИ да бъде до края на тази година, посочи финансовият министър Асен Василев. Остатъкът от тази сума, след приспадането на парите за пенсионерите, да бъде помощ на бизнеса, предлага правителството.

Това са допълнителни приходи, няма заеми, влошаване на дефицита, подчерта министърът. Ако бъде отхвърлено предложението, ефектът ще е намаление на бюджетния дефицит със съответната сума, добави той. Парите ще се заделят по сметки за чужди средства в Министерството на енергетиката и в НОИ, обясни механизма Василев.

Изменения в параметри на бюджета може да стават само с изменение на бюджета, коментира Йордан Цонев /ДПС/. Тук изменяме трансфери от един бюджет в друг, което не е добре, добави той. Но уточни, че ДПС ще подкрепи всичко, което е от полза.

Ако имахме време, щяхме да внесем техническа актуализация на бюджета за тази година или проект за бюджет 2022, отговори финансовият министър.

 

Комисията отложи гласуването на проекта на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на енергийния пазар. Той предвижда изготвянето на компенсаторен механизъм, с който държавата да поеме до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена на тока, определена с решение на КЕВР от 1 юли т.г., и средномесечната цена на "пазар ден напред" на платформата БНЕБ ЕАД. Стойността на компонентата "енергия", заплащана от небитовите крайни клиенти, не може да е по-ниска от определената прогнозна цена в решението на регулатора от 1 юли т.г., е записано в проекта. Предвижда се компенсаторният механизъм да влезе в сила със стара дата - от 1 декември 2021 г.

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 г.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. "Това е съотносимо към ефектите тази година и миналата година", коментира министър Василев.

Мярката, заложена в Закона за ДДС, бе въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерския и ресторантьорския бизнес и изтича на 31 декември 2021 г.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ - с вносител Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ и приеха този на Любомир Каримански /"Има такъв народ"/ с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС.

Министър Василев настоя обхватът на мерките, предвидени в законопроекта, предложен от ИТН, да остане. Той обясни, че се предвижда актуализация на бюджета в средата на юли догодина, договорена от коалиционните партньори и добави, че настояват обхватът на мярката да остане.

Мярката за девет на сто бе въведена с промени в Закона за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. В обхвата на мярката са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: